пʼятницю, 10 листопада 2017 р.

Пізнаємо Україну і світ

О8  листопада міська бібліотека для дітей вітала читачів, які прагнуть пізнати рідний край та рідну країну. У читальній залі для учнів 5-9 класів проходив історико-літературний альманах «Україна: топ – 500», який бібліотекар Жаданова Н.В. провела на прохання класного керівника II(6)-А класу гімназії Якименко Людмили Вікторівни.
В книжках, про які говорилося, ключовим було число – 500. Це 500 найцікавіших питань і відповідей про видатних людей та народи  України, а також  йшлося й про 500 найцікавіших куточків,  які потрібно відвідати. Звичайно, усі 500 за півгодини не змогли осягнути, але цікавого малі читачі почули багато. Сподіваємось, що вони прийдуть до бібліотеки, щоб прочитати про «забобонних» німців, які вірять у прикмети, про  шведів, які вважали мухомор «чарівним» грибом, про двічі номінанта на Нобелівську премію С.П.Корольова, який так її і не отримав та ще про багато-багато цікавого, яке відкриє їм рідну Україну.


Скориставшись чарівним бібліо-глобусом у міській бібліотеці для дітей учні 4-В гімназії відкривали для себе Американський континент, відправившись у Південну і Північну Америки. Електронна презентація створена бібліотекарем Матвієнко Н.М. показала дітям, що – Південна Америка — це великий континент, який розташований в Західних і Південних півкулях Землі, а невелика його частина знаходиться в Північному. Тихий та Атлантичний океани омивають його береги. Історія, культура і навіть цивілізація розвивалися тут по-своєму. Частину території Південної Америки відкрив іспанський мореплавець Колумб. Про наявність великого материка він дізнався першим. Найбільша країна Південної Америки — Бразилія. Вона славиться пишними карнавалами та виступами різних шкіл самбо. Найбільша річка в світі протікає по цьому континенту. Амазонка, має понад півтисячі притоків. Анхель — так називається найвищий водоспад у світі. Він знаходиться в південноамериканській країні Венесуела. Висота водоспаду складає більше 1000 метрів. Знаходиться це диво природи у важкодоступних місцях, тому не кожному може пощастити його побачити.
Загальна кількість рослин Північної Америки становить 300 видів. Вони вражають розмірами і швидкістю зростання. Тут багато унікальних видів: тюльпанове дерево, гікорі, туя, секвойя, магнолія. У північній частині материка поширені карликові верби, ягідні чагарники і берези.Тваринний світ материка надзвичайний. В тундровій зоні можна зустріти північного оленя, білого ведмедя, песця. Там же живуть полярний вовк і ласка. У тайговій зоні численні хутрові звірі: видра, скунс, соболь. Серед хижих тварин зустрічаються ведмеді, вовки, рисі, росомахи. З гризунів: пацюк ондатра і канадський бобер. Примітний гризун-вегетаріанець — поркупайн, який живе на деревах. У складі фауни широколиствяних лісів представлений вид сумчастих щурів — опосум. На південному сході материка можна зустріти алігатора і алігаторову черепаху. Із земноводних цікава велика зелена жаба, довжина якої сягає 20 см. Степ і Лісостеп населені антилопами-вилоріг, койотами, бізонами, борсуками і степовими тхорами.

Немає коментарів:

Дописати коментар