понеділок, 25 квітня 2016 р.

Чорнобиль - попередження набат

Напередодні трагічного дня в історії України – 30-річчя Чорнобильської катастрофи, до читальної зали для учнів 5-9 класів міської бібліотеки для дітей завітали учні 3(7)-Б класу Новокаховської гімназії, щоб почути про «страшные ожоги у земного шара на боках». Це був час екоетики «Люби природу не як символ».
 Про проблеми людства, яке живе нині на межі екологічної катастрофи йшла розмова з дітьми. Сьогоднішнє молоде покоління знає і про «парниковий ефект», і про кислотні дощі та пестициди, про жахливий стан з питною водою та чистотою повітря. Згадали й про наш Чорнобиль і про війну на Донбасі, яка теж – «Чорнобиль». Усі разом подивилися документальний фільм «Забруднення навколишнього середовища»  та мали можливість познайомитися з літературою, що висвітлює проблеми екології в Україні та світі.

Закінчилася зустріч пророчими словами Бернарда Шоу: «Ми навчилися плавати у воді, як риби, літати в небі, як птахи, залишилось жити на Землі як люди». 



Хай стане мир міцніший у стократ,
Хай над землею чисте небо буде.
Чорнобиль — попередження набат,
Його уроків людство не забуде.  
 Чорною сторінкою історії стала на нашій планеті Чорнобильська аварія, яка ще довгі роки буде нагадувати про себе. У цей день небо над квітучим і спокійним Поліссям покрилося зловісною хмарою радіаційного диму.      
     Сталася одна із найстрашніших за своїми  наслідками техногенно-екологічна катастрофа у світі.
    Чорнобиль став жорстоким уроком для людства, а наші співвітчизники  - прикладом мужності та самопожертви.
      Саме цій події 22 квітня бібліотекарями міської бібліотеки №2 Носенко О.А. та Скрипаль К.І. для учнів ЗОШ №10 був присвячений вечір-спомин «Вже лелека не в’є там гніздечко».  Бібліотекарі розповіли учням  про трагічні події, які сталися 26 квітня 1986 року. Діти уважно слухали про перших  пожежників, які першими прибули на місце аварії  і ціною свого життя погасили  радіаційний вогонь. С великим болем і сумом переглядали учні слайди про мужність і відвагу ліквідаторів ЧАЕС, евакуацію мешканців з зараженої території та  наслідки катастрофи.

23 квітня в Новолагерській сільській бібліотеці відбувся урок пам′яті «І лине Чорнобильський дзвін» для дітей-читачів бібліотеки.
Урок відкрила провідний бібліотекар Балюк Л.Ю., оголосивши тему та мету заходу. рядками трагічного вірша:    
 Чи буде квітень, як завжди,
Дарунком весняної здоби,
Чи власним іменем біди
Ми назвемо його «Чорнобиль»?...
Потім ведуча заходу Спасьонова Олена розповіла коротку історію аварії на Чорнобильській АЕС та про тяжкі уроки, які нам дав Чорнобиль.  
Її розповідь доповнювали по черзі присутні діти. 
В кінці заходу діти хвилиною мовчання вшанували пам'ять відважних героїв, які загинули від смертельної радіації, рятуючи від полум’я станцію і людей. 
Свічка поминальна і свічка надії…
26 квітня полум’я їхні в кожному домі
зіллються в одне – полум’я віри.
Ми будемо жити!

Немає коментарів:

Дописати коментар