понеділок, 25 квітня 2016 р.

В очікуванні Великодня

Свята завжди несуть радість, добро, зустрічі, тож напередодні найсвітлішого християнського свята Великодня, учні гімназії відвідали клуб «Бібліокафе» у міській бібліотеці для дітей. Бібліотекарі запросили  маленьких гостей на годину духовності «Доки писанки пишуть люди, доти життя на світі буде».
Дітлахам цікаво було почути розповідь про народні звичаї та традиції, пов’язані з цим Святом. Великдень українці завжди святкували радісно, піднесено. Готувалися до нього заздалегідь. Упродовж тижня наводили лад у господі: прибирали, мазали хати, розмальовували стіни зсередини, інколи й знадвору. Прикрашали покуть, вивішували найкращі рушники. Господині випікали паски. Окрім паски, своєрідним символом свята було яйце: писанка, крашанка, мальованка.
Окрім цього, п’ятикласники віртуально побували в єдиному у світі музеї писанки в місті Коломия Івано-Франківської області. Коломийський пам'ятник є найбільшою писанкою в світі, заввишки 13 м. Це єдиний у світі музей писанкового розпису. Архітектурна споруда у формі найбільшого у світі писанкового яйця стала візитівкою Коломиї.  В колекції музею понад 6000 писанок з різних регіонів України та країн світу. Далі діти переглянули  відеоролик про пасхальну колекцію знаменитих яєць Карла Фаберже,  послухали українські народні пісні про Великдень, познайомилися з книжками   Василя Скуратівського, погортали альбом «Подаруй ми писаночку»,  українські народознавчі енциклопедії та довідники, а ще переглянули мультфільм «Розмалюю писанку».
Бібліотекар розповіла про особливість орнаменту писанок на Херсонщині та показала декоративні писанки, які виготовили діти члени гуртка «Умілі руки», що діє в дитячій бібліотеці.
В народі кажуть що у ці святкові дні є момент, коли Господь відкриває небо, аби почути та виконати одне найзаповітніше бажання людини з чистим серцем. Саме тому до Великодня рекомендується прогнати з серця усе зло,  ненависть і заздрість

  1-В клас гімназії прийшов до міської бібліотеки для дітей, щоб побувати на уроці з народознавства, на якому діти вивчали народні традиції, пов’язані з найулюбленішим весняним святом усіх християн – Великоднем або Святом Пасхи, днем Воскресіння Ісуса Христа.






А розпочався урок з весняного дерева прикрашеного пасхальними прикрасами, які були зроблені гуртківцями «Умілих рук» у Вербну неділю. Першокласники були в захваті. Електронна презентаця, підготована бібліотекарями, розповіла дітям про писанки, дряпанки, крашанки, мальованки. Познайомила  зі світом  унікальних витворів Карла Фаберже. Присутні відвідали пам’ятник писанці у Канаді  і музей у Коломиї. Познайомились з поняттям «Страсний тиждень» по дням і зіграли  в народознавчу гру «Катання крашанок», а допомогли в цьому картини відомих художників 19-го століття.
Добігають останні дні, що наближають світлий Великдень.  24 квітня, у Вербну неділю зібралися учасники  гуртка «Умілі руки»  міської бібліотеки для дітей, щоб  виготовити  Великодні писанки у декоративній техніці з ниток і бісеру.
Писанка для українців – не тільки символ життя, добра й надії, а ще й магічний оберіг нації, її філософії і культури.  Колись писанки писали цілу весну, сьогодні ж – тільки три дні перед Паскою.
Гуртківці виготовляли ж декоративні писанки, які прикрасять і їхні домівки, і Великодній стіл та стануть оберегом для кожної сім’ї.


Ніщо так не об’єднує, як спільна праця, а якщо ця праця приносить задоволення, то це ще приємніше.  24 квітня членів дитячого клубу «Журавлик» саме і об’єднала майстерня радості «Сюрприз до Великодня». Свято Світлої Пасхи полюбляють дорослі, а ще більше малеча, тому приємним сюрпризом стане для близьких пасхальне яйце, яке прикрасили діти своїми руками.  


Бібліотечний пункт міської бібліотеки №2 разом з літературно-меморіальним музеєм А.П. Бахути  провели культурно-мистецьку акцію-рандеву «Народні традиції українців – Великдень чи Воскресіння Христове».  

До бібліотеки завітали мешканці селища Робітниче та центральної частини Нової Каховки. Організатори заходу бібліотекар Новосьолова С.М. та директор музею  Лупашко Т.В. та розповіли, що це світле свято виникло з глибокого переконання людства у неминучій перемозі світла над темрявою, добра над злом, життя над смертю. До християнства свято називали Великдень, а з прийняттям християнства  це світле свято люди пов’язують із воскресінням Ісуса Христа.
З цікавою повідомленням виступив ієромонах Свято-Андріївського Храму отець Іларіон. Він розповів про великі православні свята, традиції повязані з ними: про передвеликодний тиждень, великодню суботу, Великдень, посвячення пасок, вітання з мирянами, про поминальну неділю, яка йде після Великодня.
Отець Іларіон відповів на чисельні запитання присутніх.
Присутні пригосщались запашним чаєм та печівом.



Немає коментарів:

Дописати коментар