понеділок, 4 квітня 2016 р.

Читай. Думай. Твори.

В рамках Тижня дитячого читання у міській бібліотеці для дітей зібрались члени клуба: «Книгочитограйка». За допомогою Інтернет діти мандрували заповітними куточками Закарпаття. Найбільше маленьких мандрівників вразив Мукачівський замок Паланок. За допомогою фотографій малеча  познайомилась з красотою всіх терас.
Сучасна фортеця складається з чотирьох терас, на яких побудовано три замки. До старого Верхнього замку були прибудовані Середній і Нижній, а також зовнішнє оборонне кільце, яке складалося з наповненого водою рову, земляних валів, частоколу і кам’яної  стіни з бійницями.
Щоб більше відчути історичну атмосферу діти читали закарпатські народні казки і легенди зібрані 200 років тому Михайлом Фінцицьким.
Закінчилась зустріч великим будуванням. Маленькі читачі створили свій замок Дружби. 

А першого квітня на абонементі для дошкільників та учнів 1-4 класів відбулася міні-вікторина біля книжкової виставки  «На крилах року». Присутні згадали письменників-ювілярів і книжки, які у 2016 році відзначають свій день народження.

Що може бути кращим подарунком для себе та друзів? Домовичок, зроблений своїми руками, тим паче, що це не просто іграшка, а ще й оберіг.
Учасники гуртка «Умілі руки» на черговому засіданні вчилися виготовляти такого оберега – для своїх домівок та для бібліотеки, адже тут також є свій, бібліотечний покровитель, домовик.
Протягом багатьох століть домові відповідали за затишок і порядок в будинку та захищали його від усілякої нечисті. У домовика є декілька імен: господар, доможил, хороможитель та ін.  Але частіше його величають «господар», а за древні літа життя – «дідусь». Приходить він у образі старого, кошлатого діда, кішки чи іншого малого звіра, якого побачити нам не дано. Домовик – сторож не тільки усієї домівки, а й, головним чином, усіх, хто в ньому живе. У нього є навіть своє свято – 10 лютого.  В цей день прийнято домовика задобрювати. Наприклад, насипати цукру, чи цукерок з печивом і поставити це пригощання у затишний куточок.
Гуртківці тепер мають вдома власноруч зроблених домовиків-хранителів, є такий і в міській бібліотеці для дітей. Тепер, при першому знайомстві малих читачів з бібліотекою, екскурсію їм може провести її «господар»  - домовик, адже ця лялька-оберіг поповнила колекцію бібліотечного лялькового театру. 



Немає коментарів:

Дописати коментар