пʼятницю, 15 квітня 2016 р.

Книжковий навігатор

Учні ЗОШ №4 були запрошені до читального залу центральної бібліотеки на бібліотечний урок «Книжковий навігатор». Його мета – нагадати дітям про переваги самостійної роботи з книгою, а також  познайомити учнів з її структурою.
Сучасна людина, яка живе в умовах інформаційного суспільства, повинна не тільки вміти читати, писати, говорити, але швидко та вільно орієнтуватися у потоці усної та писемної інформації. Як і раніше  головним залишається вміння вчитися самостійно знаходити інформацію, обробляти і аналізувати її. Вміння  дитини працювати з будь-якою книгою допоможе їй,  як під час навчання, так і надалі в самостійному житті.
Прослухавши та переглянувши матеріал підготовлений бібліотекарем, школярі поповнили свої знання про книгу такими незвичними назвами її частин, як: каптал, лясе, форзац, нахзац, авантитул, контртитул, фронтиспис, екслібрис, шмуцтитул, колонцифра, колофон та ін.

А також із задоволенням подивилися відеоматеріал з якого дізналися, що книга може бути різною і цікавою не тільки за змістом, але й за виглядом. Наприклад: дизайнерські книги у вигляді сірників та у вигляді голови відомої людини, долі якої вона присвячена; тривимірні книги французького художника-ілюстратора Лакома;  незвичайна тривимірна книга з мініатюрами японського художника Ясукі Уно, розкривши яку, на всі 360 градусів, ми отримаємо щось на зразок паперової вистави, де всі фігурки не намальовані, а вирізані  лазером, або книги-скульптури Брайана Деттмера, який розшаровує книги використовуючи ножі, щипці і хірургічні інструменти; кулінарна книга, яку перш ніж прочитати, треба запекти у духовці; книга Раймонда Квінау, яка складається всього з 10 сонетів, кожен розрізаний на тонкі смужки в один рядок, так що читач може комбінувати смужки в будь-якому порядку і ритмічний малюнок від цього не зміниться, а смисловий набуває вельми несподіваних відтінків. Якщо захочете скласти всілякі комбінації,  і будете читати їх вголос цілодобово,  у  вас піде на це приблизно 200 тис. років youtube.com "Книги необычные и удивительные"http://yandex.ua/video/search?text=видео%20Книги%2C%20необычные%20и%20удивительные&path=wizard&parent-reqid=1460720322494345-1291101159776709293306739-sas1-1040&filmId=RhYO9E8XUXI
На згадку про візит до бібліотеки діти отримали закладки (лясе), які стануть їм у нагоді, коли вони будуть читати свої улюблені книги.


Немає коментарів:

Дописати коментар