вівторок, 22 лютого 2022 р.

Коло єдності «І там де звучить рідна мова живе український народ».

«Про невідкладні заходи щодо консолідації українського суспільства» так звучить Указ Президента України від 14 лютого 2022 року.

Як переконує світовий досвід, насамперед мова, як частка культури народу, завжди лежала й лежить в основі духовного єднання людей у певну спільноту. Отже, найважливішу роль у консолідації суспільства, в усвідомленні себе українцями відіграє рідна мова.

Аби обговорити важливість рідної мови для існування людини й суспільства у читальній залі центральної міської бібліотеки зібрали коло єдності «І там де звучить рідна мова живе український народ». Розмова базувалась на представленій до уваги книжковій виставці «Ти моя щира, гартована мова», що була підготовлена з нагоди Міжнародного дня рідної мови.


Ознайомившись із виданнями, представленими на першій полиці, ви дізнаєтесь з якою давньою мовою має збіги українська, чи справді рідною є та мова, якою людина заговорила, як покращити рівень володіння українською,  чи існує якась залежність між рідною мовою й інтелектом людини і найголовніше - для чого стільки уваги мові взагалі й рідній зокрема. Важливим є те, що книги навчать вас уникати помилок у використанні української мови бо надруковані з врахуванням нового українського правопису 2019 року.

Другий розділ виставки присвячено живій усній мові українців. Століттями гнана і переслідувана українська мова все ж існувала в піснях, легендах, думах, гострилась і виточувалась в переказах, приповідках, прислів’ях.

Третій розділ знайомить з об’єднуючою мовою української поезії. Нею і хочеться закінчити:

Згорають очі слів, згорають слів повіки.

Та є слова, що рвуть байдужий рот.

Це наше слово. Жить йому повіки.

Народ всевічний. Слово — наш народ. (Микола Вінграновський)


На інформ-досьє «Минає все, лиш слово не мине» до Міжнародного дня рідної мови, бібліотекарі дорослого абонементу міської бібліотеки №2 запросили своїх користувачів. Мова йшла про історію походження української мови, її спорідненість з іншими мовами, проблеми збереження. Ми повинні писати і читати книги рідною мовою, складати пісні та вірші, щоб наступні покоління побачили її красу та велич. Тому, так важливо не тільки любити свою рідну мову, а й намагатися вивчити її якнайкраще. Поки житиме українська мова - існуватиме українська нація, бо мова – це дух народу!




Юнацький сектор міської бібліотеки для дітей та юнацтва пропонує книжкову виставку «Шануймо мову серцем і вустами!», видання якої допоможуть у вивченні рідної мови, а саме – галузеві енциклопедії, словники, довідники, хрестоматії. Ви дізнаєтесь про те, як народжується слово, про історію слів, про наші імена і прізвища, про взаємозв’язки української мови  з іншими мовами.




Бібліотекарка Тополівської бібліотеки Чорна Наталія  відвідала дитячий садок "Ромашка" де провела з малюками гру-подорож "Мовний дивограй".



Зацікавленим читачам бажаємо корисної мандрівки сторінками книжок!


Немає коментарів:

Дописати коментар