понеділок, 14 лютого 2022 р.

Огляд-лекція «Феномен Майдану»

     «Чи будемо ми розуміти коли-небудь, що найдорожче на світі – життя людини і її свобода? Чи доведеться знову пережити варварство?»        

 (Анатолій Кузнецов)

20 лютого відзначається пам'ятний День Героїв Небесної Сотні, який встановлено указом Президента України від 11 лютого 2015 року.

14 лютого провідний бібліотекар Центральної міської бібліотеки Сембратович Світлана завітала до учнів 9-А класу  Академічного ліцею «Спектр» з оглядом-лекцією «Феномен Майдану», щоб молоде покоління знало свою історію та пам’ятало героїв українського народу. Захід провели дистанційно завдяки платформі ZOOM.

«Небесна Сотня» — прийнята в Україні збірна назва загиблих протестувальників, які мали безпосередній стосунок до ідеї та акції Євромайдану (Революції Гідності) у листопаді 2013 — лютому 2014 року.

Уперше Небесною Сотнею полеглих учасників акцій протесту назвала поетеса Тетяна Домашенко у вірші «Небесна сотня воїнів Майдану», який вона написала 21 лютого 2014 року.

Бібліотекар розповіла присутнім з чого все почалось? Уперше слово «Євромайдан» з’явилося 21 листопада 2013 року у соціальній мережі.

Саме 21 листопада одразу після того, як уряд Азарова-Януковича оприлюднив рішення щодо призупинення процесу підготовки до підписання Угоди про асоціацію України з ЄС, в соціальних мережах почали поширюватися заклики до подій вийти на акції протесту.

Після трагічного побиття студентів і силового розгрому, що сталося в ніч з 30 листопада на 1 грудня протестні акції набули масового характеру…

У пам'ять про Євромайдан і Небесну Сотню названо низку вулиць і площ, складено пісні та літературні твори, знято фільми, відкрито пам'ятники, випущено медалі.

Учням презентували книжки в яких описуються ті страшні події: В. Базів «Армагеддон на Майдані», Л. Дашвар «Покрова», Брати Капранови «Майдан. Таємні файли», Ірен Роздобудько «Ґудзик – 2. Десять років по тому», Марко Рудневич «Я з Небесної Сотні», О. Трайдакало «Майдан. Погляд зсередини».

Вашій увазі журналістське розслідування від Братів Капранових: Брати Капранови. Майдан. Таємні файли. – К.: Нора-Друк, 2017. – 320 с.

Дмитро та Віталій Капранови багато років пропонують читачам свої книжки. Родом з Півдня, по батьковій лінії – з Миколаївщини, по материній – з Одещини. Мешкають під Києвом. Стверджують, що у своїх книжках нічого не вигадують, а героїв та події беруть з реального життя.

Як розповіли брати, причиною появи книги, стало те, що більшість українців, які були на Майдані, насправді не знають, що там відбувалося. Книжку написали у вигляді розслідування головних принципових моментів, інтриг Майдану, поділивши її на «файли». У файлах йде мова: хто і як готував Майдан, Майдан без політиків, дослідження самого Майдану та Автомайдану, хто керував Майданом, стосунки з Європою, поява «Правого сектора», перемовини з Януковичем, медицина Майдану та ін.

Події на Майдані описуються і у книзі: Роздобудько І. Ґудзик–2. Десять років по тому: роман. – К.: Нора-Друк, 2015. – 320 с.

Ірен Роздобудько – одна з найпопулярніших сучасних українських письменниць, журналістка, сценаристка, авторка багатьох книг для дорослих та дітей. Лауреат багатьох конкурсів та премій.

Ця книжка є продовженням найпопулярнішого роману Ірен Роздобудько «Ґудзик».

Улюблені герої знову зібралися разом: Денис, Ліка, Єлизавета Тенецька. Але десять років по тому...

Головний герой роману – Денис Северин, колись втратив все: кохану людину, смак до життя, сенс працювати в країні, що поволі котиться у прірву… В свій час він був прихильником Помаранчевої революції, і ось знову опинився у вирі подій на Майдані у Києві. Якось увімкнувши телевізор, Денис побачив, як чорні загони знищували студентський табір. Наступали орудували кийками, скидали людей до низу, добивали тих, хто впав… Потім цю революцію назвуть Революцією Гідності. Головний герой, як і більшість патріотів, з Майдану відправився у зону АТО.

В чому феномен Майдану? Без сумніву Майдан, Революція Гідності змінили країну, але вони змінили і кожного з нас. Шанс на зміни дістався нам дорогою ціною, ціною людських жертв, втрати частини території. Ми з болем і смутком вшановуємо пам’ять героїв Небесної Сотні, вклоняємося і схиляємо голову перед воїнами АТО. Герої не вмирають, доки ми пам’ятаємо про них!


Немає коментарів:

Дописати коментар