вівторок, 19 травня 2020 р.

Час обирати здоров’я.


«Життя любить того, хто з ним бореться,
а нищить того, хто йому піддається».
Українська народна мудрість.



За ініціативою Всесвітньої організації охорони здоров’я кожну третю неділю травня проводиться День пам’яті померлих від СНІДу. Мета цього заходу – привернення уваги населення до проблеми ВІЛ/СНІДу, профілактики цього захворювання, а також привернення уваги влади до соціального захисту ВІЛ-інфікованих осіб. У 2020 році День пам’яті померлих від СНІДу припадає на 17 травня.
До Дня пам'яті померлих від СНІДу в Центральній міській бібліотеці 15 травня підготували стежину здоров’я «СНІД: відчуй себе захищеним».
Вперше цей день був відзначений ще в 1983 році в Сан-Франциско США. Звідтіля прийшла і символіка антиснідівського руху - червона стрічка, пришпилена до одягу. 
СНІД, або Синдром набутого імунодефіциту (англ. AIDS) — сукупна назва уражень, що відбуваються на III-IV клінічних стадіях інфекції, яку спричинює вірус імунодефіциту людини (ВІЛ). Загальноприйнятою назвою хвороби на сьогодні є ВІЛ-інфекція. ВІЛ уражає імунну систему людини, знижуючи при цьому протидію організму різним ВІЛ-асоційованим захворюванням.
Вірус імунодефіциту був відкритий 1983 року у лабораторії Пастера (Франція) дослідником Люком Монтаньє й його співробітниками. Через рік американському досліднику Роберту Галло вдалось виростити цей вірус в культурі.
На сьогодні, Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) і Об’єднана програма Організації Об’єднаних Націй з ВІЛ/СНІДу (ЮНЕЙДС) характеризують ситуацію з ВІЛ-інфекції/СНІДу в світі як пандемію, що має катастрофічні демографічні наслідки для всіх країн.
За даними ЮНЕЙДС, загальна кількість людей, інфікованих ВІЛ в світі складає понад 41 мільйон. Кожної години у світі інфікується вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ) понад 300 людей. Від хвороб, зумовлених ВІЛ, щодня помирає 5,5 тис. людей.
На жаль, епідемія ВІЛ/СНІДу не оминула і Україну і розпочала свій сумний відлік у 1987 році.
Статистика померлих від СНІДу в світі катастрофічна. Від СНІДу померло людей вже більше, ніж було вбито у Другій світовій війні в цілому. У березні 2020 року в Україні офіційно зареєстровано 1 349 нових випадків ВІЛ-інфекції, у 403 пацієнтів діагностовано СНІД, а 214 людей померли від СНІДу.
Жертвами СНІДу стали мільйони людей. Хвороба не жаліла й не жаліє  нікого. Багато знаменитостей стали жертвами цієї страшної хвороби - Фредді Мерк'юрі, легендарний вокаліст групи Queen; радянський і британський балетмейстер та танцівник Рудольф Нурієв; американський репер Ерік Райт; Джиа Каранджи, яка була однією з перших у світі супермоделей; Айзек Азімов - американський письменник, професор біохімії Бостонського університету, популяризатор науки, один з найвідоміших майстрів наукової фантастики; переможець конкурсу «Євробачення-2014», австрійський транссексуал Том Нойвірт, відома під псевдонімом Кончіта Вурст, заявила про свій позитивний ВІЛ-статус. Про це вона написала в своєму Instagram
Щоб оминула вас ця страшна хвороба, ви повинні знати: про основні шляхи зараження СНІДом (секс без презерватива; переливання зараженої крові; використання нестерильних шприців; від вагітної жінки, зараженої СНІДом до новонародженого); якими шляхами ВІЛ не передається (рукостискання, посуд, їжу, домашніх тварин, туалети, чхання та кашель, контакти в громадському транспорті, монети та паперові гроші, укуси комарів та інших комах, плавання в басейні; дверні ручки та спортивні снаряди; дружні поцілунки);  як боротись з ВІЛ; що потрібно зробити, щоб виявити ВІЛ; скільки коштує лікування (у 2017 році вперше за всю історію України кожен ВІЛ-інфікований пацієнт має доступ до безкоштовного лікування); куди треба звернутись по допомогу та ін.
А допоможуть вам знайти відповіді на всі ці питання книжки, які представлені на нашій тематичній поличці: Кирсанов Ф. «СПИД: крупнейшая фальсификация нашего времени», Чацка Н.А. «СПИД: чума ХХ века»; Талан С. «Коли ти поруч»; Юнак В.Ю. «Наркомания – дорога в бездну» та ін.



Бібліотекарі, в свою чергу,  вшанували пам’ять всіх тих, чиї життя забрала епідемія флешмобом «Зупинимо СНІД».


Пам’ятаймо, що тільки від нас самих залежить наше майбутнє і майбутнє наших дітей, і не забуваймо:
Ви можете любити, хворих на СНІД.
Ви можете торкатися їх.
Ви можете бути друзями.
Ви можете доглядати їх.
Ми всі однакові.

Немає коментарів:

Дописати коментар