пʼятницю, 8 травня 2020 р.

"Сплелися радість і журба"




    Друга світова війна сколихнула українську радянську літературу, як могутній грім, сколихнула і покликала на бій. Заграви й пожежі, вибухи бомб над мирними селами і містами, дороги війни, вкриті вирвами і розбиті почорнілими танками, вбиті і поранені люди, перші повішені німцями на безлюдних міських майданах – вся страшна і кривава епопея найбільшої битви в історії людства знайшла хоч неповне, але яскраве відображення в українській художній літературі.


        З нагоди Дня пам’яті та примирення, Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні та 75-ї річниці вигнання нацистів з України, методико-бібліографічний відділ Новокаховської центральної бібліотеки підготував відеоролик: Літературний спомин «Сплелися радість і журба». У ньому представлені українські прозові та віршовані твори,  в яких відлунюється тема Другої світової війни, яка набравшись плоті й крові в повному аспекті фарб і відтінків, увійшла в українську літературу. 






Веселівська сільська бібліотека привітала всіх односельців з Днем Перемоги!
На фронтах Великої Вітчизняної війни билося 67 місцевих жителів, з них 44 нагороджені орденами і медалями СРСР. У 1975 році встановлено пам'ятний знак на честь комуни «Червоний прапор». В пам'ять про воїнів-односельців, що віддали життя за свободу і незалежність Батьківщини в роки Великої Вітчизняної війни, в 1980 році місцевими булівельниками споруджено обеліск воїнам-солдатам у селі. Бібліотека пропонує переглянути архівні фото та документи.



Згадаймо імена односельців:

Костюченко Василь Семенович
Глухенька Валентина Семенівна
Юткін Микола Романович 
Цицин Михайло Йосипович 
Жуков Леонід Михайлович
Ліщенко Марія Семенівна
Любочко Софія Яківна
Афанасьєва Ольга Федорівна
Лук'яневич Іван Спиридонович
Скрипкіна Тамара Яківна
Тимофієнко Олександр Леонтійович
Ющенко Іван Олександрович
Солдатенко Марія Євдокимівна
Проказюк Мусій Пилипович
Нюхня Василь Васильович
Цивіна Олена Митрофанівна


Немає коментарів:

Дописати коментар