пʼятницю, 15 травня 2020 р.

Трагічна сторінка кримського народу

До Дня депортації кримських татар Сембратович Світлана, провідний бібліотекар центральної бібліотеки підготували інформ-досьє «Трагічна сторінка кримського народу».
Що відомо про депортацію кримських татар?Депортація кримських татар з Криму відбулася упродовж 18-21 травня 1944 року. Це була етнічна чистка, яку СРСР влаштував за наказом Йосипа Сталіна.
Офіційною в СРСР причиною було звинувачення всього кримськотатарського народу в державній зраді, "масовому винищенні радянських людей" і колабораціонізмі – співпраці з нацистськими окупантами під час Другої світової війни.
За найбільш вірогідними оцінками істориків, депортації зазнали понад 194 тисячі кримських татар.  В ході виселення і в перші роки після нього загинуло приблизно 46,2% кримських татар. У результаті депортації у кримських татар було вилучено понад 80 тисяч будинків, понад 34 тисяч присадибних ділянок, 360 тисяч гектарів землі, всі запаси продовольства та усе інше майно.

Кримських татар депортували у віддалені райони Сибіру, Уралу, Середньої Азії, де вони опинилися без документів, в умовах комендантського режиму, без права пересування навіть з метою пошуку загублених при виселенні сімей.
Число спец переселенців поповнилось у 1945 р., коли, по закінченні війни солдати й офіцери, які воювали з фашизмом, теж були оголошені «зрадниками» і направлені на заслання, до своїх сімей.
Відчути весь біль трагедії, перенестись в ті далекі часи вам допоможе перегляд художнього фільму «Хайтарма» (від крим. – повернення).
«Хайтарма» (2013р.) – перший кримськотатарський повноформатний художній фільм і перша художня картина про депортацію кримських татар. Режисер фільму і виконавець головної ролі Ахтем Сейтаблаєв.



Фільм знято за кошти кримськотатарського бізнесмена Ленура Іслямова на його телеканалі АТР. Вартість картини 1,5 млн. дол. Стрічка знімалась за принципом народної толоки – більшість ролей зіграли непрофесійні актори. Зйомки тривали півроку у 2012 році в Алупці, Бахчисарайському районі і Судаку.



В основі сюжету лежать реальні події. В фільмі йде мова про сталінську депортацію кримських татар, вчинену у травні 1944 року. Ця трагічна сторінка в історії кримськотатарського народу показана через погляд прославленого льотчика, національного героя Ахмет-Хана Султана: після звільнення Криму від німецьких загарбників, військове командування дозволило Ахмет-Хану разом з його бойовими товаришами відвідати батьків у Алупці. За збігом обставин на час перебування льотчиків у Алупці припала операція НКВС з примусової депортації кримських татар. Радянський ас, якого боялись німецькі пілоти, не зміг захистити свій народ від злочину Сталінського режиму.
Подивитись   фільм «Хайтарма» онлайн можна за посиланням
А ще радимо послухати пісню Джамали "1944". Пісню присвячено трагічним подіям минулого, зокрема, депортації кримськотатарського народу. У ній можна почути як англійську мову, так і кримськотатарську. Ця пісня стала одним  з найбільших досягнень української музичної індустрії. Джамада з композицією "1944" перемогла на 61-му пісенному конкурсі Євробачення.
 Дивитись відео онлайн Джамала  "1944" за посиланням



Крим був, є і буде невід’ємною складовою України, так само, як кримськотатарський народ – органічною частиною українського народу.
Будуймо мирну Батьківщину! Пам’ятаймо минуле!



Немає коментарів:

Дописати коментар