четвер, 10 жовтня 2019 р.

Лине пісня з глибин віків про українських козаків

14 жовтня – свято Покрови Пресвятої Богородиці або, як кажуть в народі, Святої Покрови. «Покрова накриває траву листям, землю снігом, воду – льодом, а дівчат – шлюбним вінцем». Цю святу дуже шанували воїни  українського козацтва.





От саме про славну добу козаччини на патріотичній годині «Лине пісня із глибини віків про українських козаків» і розповідали дітям 2-В та 3-Б класів  гімназії бібліотекарі молодшого відділу міської бібліотеки для дітей. Маленькі читачі за допомогою електронної презентації перенеслись на острів Хортиця, побували у козацькому дозорі, розбили турок разом з Іваном Сірком і відвідали козацьку Раду. А коли мандрівка закінчилась, розпочались козацькі забави.






Працівники міської бібліотеки №2 провели історичну мандрівку «Їхав козак за Дунай» для учнів 6-А класу ЗОШ №10.
Бібліотекарі ознайомили дітей з козацькими традиціями, історією виникнення  козацтва в Україні, побутом і життям козаків на Січі.



А конкурсна частина заходу змусила шестикласників добряче попрацювати.  Клас вирішили поділити так, як це було заведено на Січі – хлопці й дівчата окремо.  
Трохи спробували себе у ролі козаків-характерників, які  володіли таємними знаннями, вміли пророкувати майбутнє і бачити за кілька верств довкола себе. Перший конкурс, у якому діти, спираючись на прочитану літературу про козаків та почуту інформацію, намагалися відгадати предмети, заховані у «Чорній скриньці».


Не уступили хлопці дівчатам і в ролі кашоварів у наступному конкурсі, де потрібно було як найшвидше розібрати на окремі тарілки змішані горох, квасолю, рис. 


Цікаві і веселі завдання чекали учнів під час конкурсів «Сірниковий», «Сила» та «Фольклорний». Команди  завзято змагалися у кмітливості та спритності, а за підсумками результатів перемогла, як завжди у козаків, дружба.

  




Ідея козацтва щільно переплелася з історією українського народу. І, бібліотекарі, раді, бо захід допоміг зрозуміти дітям, що козак – це не той, хто одягнений у шаровари. Це перш за все, воїн за духом, який воюватиме тільки за одну річ – свободу. Тож нехай прагнення волі та незалежності і надалі буде неодмінною рисою українських козаків, українського народу.

 У Таврійську бібліотеку на ерудит-лото «Великі козацькі гетьмани» завітали маленькі козачата, учні 5-Б класу ЗОШ№5, щоб дізнатися про славне минуле українського козацтва, його чесних лицарів - гетьманів і отаманів.




Дітей чекала цікава програма: вони відповідали на запитання ерудит-лото, дізналися багато нового з історії козацтва та подивилися захоплююче відео «Показовий виступ козаків на оcтрові Хортиця», де сучасні козаки показали козацьку зброю та як майстерно володіли нею українські лицарі.


А щоб ще більше дізнатися про козаків, учні познайомилися з виданнями представленими на книжковій виставці  «Козацькому роду нема переводу».

Немає коментарів:

Дописати коментар