пʼятницю, 28 серпня 2020 р.

Шоста річниця Іловайської трагедії: одна з сторінок війни на Донбасі


Сумує небо, плачуть люди
Та материнський біль не вгамувати,
Бо гинуть, гинуть щохвилини
І офіцери, і солдати.
По совісті чи по наказу
Ідуть у бій вони щоразу,
Щоб ворога не допустити,
Щоб ми могли  у мирі жити.
І хоч кричать з сердець питання –
«За що? Для чого? І чому?».
Та майте люди сподівання –
Усе відомо Богу одному.

29 серпня – шоста річниця початку виходу українських військових з Іловайського котла Донецької області. Бої за Іловайськ тривали з 6 серпня по 3 вересня 2014 року.
Під час боїв загинули 366 військових, ще 450 – дістали поранення різного ступеня, а близько 300 – потрапили у полон, 84 досі вважаються зниклими безвісти.
Відповідно до Указу президента України Володимира Зеленського № 621/2019 від 23 серпня 2019 року щорічно в державі 29 серпня відзначається День пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.
Саме 29 серпня 2014 року в Іловайському котлі загинула найбільша кількість бійців за весь час війни.
Наприкінці серпня 2014 року після запеклих боїв  бійці сил АТО потрапили в оточення під Іловайськом Донецької області. Російські військові обстріляли  коридор, яким за домовленістю мали відходити українські бійці.
«Іловайський котел» у наших літописах залишиться як величезна трагедія і водночас – приклад героїзму і самовіддачі тих людей, які, попрощавшись із життям, дивом повернулися додому живими.
У зв’язку із цією трагічною сторінкою в історії України, 28 серпня у читальній залі Новокаховської центральної бібліотеки бібліотекар Ісакова Є. Ю. підготувала тематичну полицю, де представлені книги пам’яті про події того часу та вшанування пам’яті Героїв сьогодення.

Немає коментарів:

Дописати коментар