середу, 5 серпня 2020 р.

170 років від дня народження французького письменника Гі де Мопассана

Анрі Рене Альбер Гі де Мопассан – французький письменник народився 5 серпня 1850 року в Нормандії в сім'ї дворянина і буржуа. Батько незабаром розорився, а після народження другої дитини, розлучився з матір'ю Анрі.
Правда, до цього встиг прищепити Анрі любов до музики, живопису та літератури. Мати після розлучення вирушила в місто Этрет, а Гі пішов за нею.
У 13 років він почав навчатися в духовній семінарії, але з-за свого активного характеру, Мопассан не зміг там вчитися і постійно втікав, в ці ж роки проявляється його письменницький талант у вигляді вірша Давно відчужений від світу.
У 16 років він починає вчитися в ліцеї, а після нього в 20 років вступає на навчання юриспруденції, але й через війни не встигає його закінчити і воює у франко-прусській війні.
На війні був простим рядовим, а після неї почав надолужувати втрачені знання. Сім'я Мопассанов була розорена, тому що прогодувати рідних, Гі влаштовується на роботу в морське міністерство, де пропрацював в якості чиновника 10 років.
Література продовжувала його захоплювати, і він написав першу новелу «Спадщина», за нею пішла друга «В лоні сім'ї», а письменника почали пізнавати і любити за відкритий ним внутрішній світ життя чиновників.
У 1880 році він написав новелу «Пампушка», яка принесла йому славу і успіх. За неї він отримав відпустку на півроку і зайнявся літературною діяльністю.
За наступні 11 років він написав близько 60 творів і безліч віршів, об'єднаних у збірники. Найвідомішими творами автора є «Милий друг», «Життя» і «На воді».
У 1884 році його вперше накриває напад душевної хвороби, а також відкривається, що він хворий на сифіліс.
У 1891 році він поривається вбити себе, за що його уклали в лікарню для душевнохворих.
У 1893 році він помирає від паралічу головного мозку.
Дати з біографії Гі де Мопассана:
·       5 серпня 1850 – народився в Мироминеле
·       1863 рік – навчання в коледжі
·       1866 рік – навчання в ліцеї
·       1870 рік – почав навчатися юриспруденції
·       1880 рік – перший розповідь
·       1891 рік – напади душевного божевілля
·       6 липня 1893 року – помер
Цікаві факти з життя Гі де Мопассана:
• Захоплювався Толстим і Тургенєвим
• Любив обідати на Ейфелевій вежі, так як вважав, що вона потворна, а обід в ній дозволяє бути єдиним місцем, звідки її не видно
• В останні роки життя всі його твори на тему божевілля і смерті

Немає коментарів:

Дописати коментар