понеділок, 17 серпня 2020 р.

Майстер-клас – «Ловці снів: міфи і реальність»

Бібліотекар Ісакова Євгенія провела майстер клас, для відвідувачів літнього табору Life in dance camp nk. Вона розповіла дітям, що таке  «ловець снів» та основні легенди виникнення цього оберегу.
Сама назва талісмана з індійського дослівно перекладається як «павутина для лову сновидінь». Дійсно, оберіг віддалено нагадує павутинку. За доданню погані сни в ній заплутуються і зі сходом сонця випаровуються, а хороші прослизають в круглий отвір в центрі.
До наших днів збереглися дві основні легенди виникнення ловців снів. Вони походять з різних племен індіанців, нащадки яких в даний час проживають на території Північної Америки.
За переказами народу Лакота, вождь їх племені піднявся на високу гору для спілкування з потойбічними силами. Йому з'явився дух вчителя мудрості в образі павука, він виламав гілку верби, згорнув її, сплів в середині павутинку і прикрасив пір'ям.
Дух пояснив, що коло – це символ кругового циклу життя людини, він народжується, потім старіє і знову перероджується: «Кожна людина має свободу вибирати свій шлях. Але існують різні пристрасті, які можуть вплинути на вибір і долю. Вони можуть бути як хороші, так і злі. Прийми від мене дар, який дозволить затримати негативні пристрасті в павутині і знищити їх силою сонця, а добрі – пропустити в центральний отвір », – повідомляє легенда.
Народ Оджибве, який мешкав на черепашачими Острові, передавав легенду про бабусю-павучихою по імені Асабікаші, вона була покровителькою і захисницею людей. Минуло багато часу, і плем'я розселився по всіх куточках Північної Америки. Асабікаші стало важко піклуватися про всіх людей і пересуватися по великій країні. Тоді вона показала молодим жінкам як плести павутинки на каркасі з вербових гілок, мотузочок і пір'я.
Кругла форма символізувала кола сонця і місяця, їх подорож по небу і їх зміну один одного. Вісім точок з'єднання кола і павутинки уособлювали вісім ніжок павучка. Павутинка затримувала кошмари, а хороші сни пропускала через центр. До нижнього краю ловця снів прив'язували перо, що символізувало повітряну стихію - основну в культурі племені.
Діти з захопленням виготовили власноруч оберіг «ловець снів».

Немає коментарів:

Дописати коментар