пʼятницю, 21 грудня 2018 р.

Марко Вовчок – жінка-легенда.

«Живу думкою одною про ті світлі часи, коли людина стане володарем своєї долі, свого щастя».
Марко Вовчок.

21 грудня до Центральної міської бібліотеки завітали дев’ятикласники ЗОШ №4 на вечір-присвяту «Духовна спадкоємиця Шевченка», присвячений 185 річниці від дня народження Вілінської Марії Олександрівни (літературний псевдонім – Марко Вовчок), української та російської письменниці.



Бібліотекарі Сембратович С. та Акулова В. розповіли молоді, що Марко Вовчок – складна, суперечлива й загадкова постать в історії культури, причому не тільки української та російської. Жінка з чоловічим псевдонімом; росіянка за походженням, для якої Україна стала другою батьківщиною і яка багато творів написала українською мовою; письменниця, що успішно займалася перекладами й видавничою діяльністю.
Вілінська Марія Олександрівна народилась 22 грудня 1833 року в маєтку Єкатерининське, Єлецького р-ну Липецької обл. у збіднілій дворянській родині. Її батько, Олександр Олексійович Вілінський, був армійським офіцером, мати, Парасковія Петрівна Данилова, походила із дворянського роду.



Українські твори Вовчок стоять на межі романтизму й реалізму. Вона піднесла на вищий щабель розповідну манеру в українській прозі. Її проза вплинула на розвиток українського оповідання в другій половині ХІХ ст. Письменницю прийнято вважати першою жінкою в українській літературі.
Літературна спадщина її значна: дві книги «Народних оповідань», повісті «Інститутка», «Кармелюк», «Три долі», «Сестра», «Гайдамаки» та інші. Всього письменниця створила близько ста оригінальних творів і майже стільки ж перекладів.



Розповідь бібліотекарів супроводжувалась цитуванням віршів: Т.Г. Шевченка «Марку Вовчку», М.О. Некрасова «Не рыдай так безумно над ним» та ін.; показом відео «Марко Вовчок» та уривка із відео «Телевізійна версія композиції «Інститутка», що значно підсилило сприйняття матеріалу.
Присутні були вражені деякими фактами із життя та творчості Марко Вовчок: письменниця знала близько 10 іноземних мов, жінка з чоловічим псевдонімом, мала репутацію «фатальної жінки».  Навіть  коли лікарі виявили у письменниці пухлину мозку, у її русій косі не було ані сліду сивини.
Учням була запропонована вікторина «Топ-10 цікавих фактів про «фатальну жінку» - Марко Вовчок». Марко Вовчок – жінка-легенда, була таємничою за життя, залишається загадковою і після смерті. 
Для читачів твори письменниці є джерелом естетичної насолоди та прекрасної української мови. 
Читайте та отримуйте насолоду від чтива!



Наприкінці зустрічі діти отримали від бібліотекарів у дарунок сніжинки та символ 2019 року за східним календарем – свинку-витинанку.

Немає коментарів:

Дописати коментар