пʼятницю, 2 березня 2018 р.

Ти моя любов, Нова Каховка!

Нова Каховка — місто утворене на початку 1950-х років на місці села Ключове. Місто будувалося одночасно із будівництвом Каховської гідроелектростанції як містечко гідробудівників, мешканці якого з самого початку іменували населений пункт «Нова Каховка». Назва швидко прижилася і згодом стала офіційною. Днем народження міста вважається день присвоєння йому Президією Верховної Ради назви «Нова Каховка», тобто 28 лютого 1952 року.


 А  яке ж місто без вулиць? У першій половині лютого до відділу дошкільників і учнів 1-4 класів на краєзнавчу подорож «Історія вулиці Миколи Букіна» завітали учні: 4-Б; 3-Б; 3-В. Учні познайомитись з історією назви вулиці Миколи Букіна. Бібліотекарі розповіли юним новокаховця про пошукову роботу Ольги Борисівни Гуревич  і учнів школи №1 і про зміну назви вулиці Високовольтної  на  вулицю Миколи Фроловича Букіна.


Молодому поколінню новокаховців важко собі уявити, що Нової Каховки колись не було, адже це місто, яке вони знають з самого дитинства. Хоч воно ще зовсім молоде, але вже має повну подій історію, якою і поділилися бібліотекарі міської бібліотеки №2 з учнями 7-Б класу ЗОШ №8, здійснивши віртуальну подорож "Колиска любові і пісня душі", присвячену 66-річчю від дня народження Нової Каховки.
Вони розповіли, як на місці сьогоднішніх житлових будинків вирували піщані бурі; як зводилася Каховська ГЕС; як на очах виростали Палац культури, Літній кінотеатр. Також познайомили дітей з трудовим подвигом людей, які побудували місто на піску, озеленили його і стали його першими жителями. 
Будівельники вклали в нього стільки любові, ентузіазму, щирого бажання зробити свою роботу добре, що цю любов неможливо не відчути. Хто хоч раз побував в ньому, той не зможе забути цього чудового міста на Дніпрі, його тінистих алей, кришталево чистих джерел. Бібліотекарі звернулися до дітей із закликом любити своє рідне місто, берегти його і прикрашати! Поважаючи працю наших попередників, вони будуть мати єдину можливість навчитися створювати щось цінне самим.
На завершення заходу хлопці і дівчата взяли участь у вікторині.

Не засніжена весна, не карантин в учбових закладах не стали на заваді краєзнавчому марафону «Місце зупинки Нова Каховка». Студенти НКПЕТЛ прослухали та подивились презентацію про Нову Каховку. Адже 28 лютого наше місто святкувало своє 66-ти річчя. Про минуле і сьогодення нашої маленької Батьківщини  розповіла бібліотекар Рядних І.Л. А чисельні запитання тільки збагатили знання присутніх,  адже  майже всі вони приїхали на навчання з інших районів нашої області та сусідніх областей України. Нова Каховка на період навчання стала їх домівкою. Наше місто відвідують дуже багато туристів. Тож нам є чим пишатися. У всіх присутніх є прекрасна можливість побувати в тих місцях про які згадували на заході. 


23 лютого 2018 року Дніпрянська селищна бібліотека зустрічала 16 гостей із дошкільного навчального закладу «Колобок». Вони завітали щоб здійснити історичну мандрівку «Добрий день, Нова Каховка!»


 Гості з дитячого садочка дізналися як створювалося наше місто, ознайомилися з літературою  тематичної полички, слухали вірші В.Смолій, із задоволенням розглядали фотографії старого та нового обліку Нової Каховки. Велике враження на діточок мав короткометражний фільм «Народження міста на Дніпрі. Нова Каховка», в якому пролунала чудова пісня «Ти моя любов, Нова Каховка!», були використано фотографії будівництва міста та сучасної Нової Каховки.
Наприкінці історичної мандрівки діти були вражені краєвидами міста у якому вони живуть і висловили бажання провести зі своїми батьками екскурсії містом, парком і пішки сходити до Каховської ГЕС.

  

Немає коментарів:

Дописати коментар