вівторок, 21 березня 2017 р.

Гетьман української музики

Серця членів літературно-музичного клубу «У колі друзів», присутніх на музичному вечорі  у читальній залі центральної бібліотеки, заполонила музика. Адже сьогоднішня зустріч була присвячена гетьману української музики, українському композитору, піаністу, диригенту, педагогу, збирачу пісенного фольклору, громадському діячу – Миколі Віталійовичу Лисенко. Народився 175 років тому, він 22 березня  1842 року на Полтавщині.
Під час заходу присутні перегорнули сторінки творчого та особистого життя ювіляра. Дізналися, що композитор черпав своє натхнення з глибоких джерел народної творчості, з тієї ж криниці омив свою музу і Великий Кобзар. Не дивно, що пісні Лисенка на слова Шевченка стали народними.
Народну музику і пісню дуже любила дружина М.В. Лисенка, Ольга Антонівна Ліпська, яку композитор називав «генеральним писарем війська Лисенкового». Бо без неї не вистачило б сил у Лисенка-композитора звершити свій творчий подвиг.
У збиранні народної творчості Лисенкові допомагали видатні діячі української культури: Іван Франко, Леся Українка, Олена Пчілка, Марко Кропивницький, Дніпрова Чайка (Людмила Олексіївна Василевська-Березіна)
В своєму творчому житті він тісно повязував фольклористичну працю з виконавською. Хор створений Лисенком провів дуже багато виступів. За його прикладом в різних куточках України виникали народні хори, організаторами яких були учасники Лисенкових хорів. Лисенко автор опер «Наталка-Полтавка»,  «Різдвяна ніч», «Утоплена»,  «Тарас Бульба» та опер для дітей «Зима і весна», «Коза-дереза», «Пан Коцький»; музики до гімнів «Молитва за Україну» та «Вічний революціонер», котрі виконував хор К. Стеценка під час Свята Злуки українських земель.
Вдалим доповненням розмови стали слайд-презентація, підготовлена бібліотекарями та перегляд уривків з відеофільму присвяченого М.В.Лисенко.
Олена Дмитрівна Логінова навела цікаві факти з особистого життя композитора, які торкалися його стосунків з жінками.
Музика, весна створили ліричний настрій у присутніх. Віталій Васильович Дарибогов під супровід бандури виконав арію з опери «Наталка-Полтавка», та пригадав, як ще в дитинстві разом з сестрою вони виконували у домашньому театрі арії з опери «Коза-дереза», постановником якої була їхня матір.
Світлана Дмитрівна Григоренко та Антоніна Антропова пригадали про свою першу зустріч з творчістю композитора, яка відбулася ще під час навчання у школі.
Крім аудіозаписів пісень на вечорі звучали пісні М.В. Лисенка у виконанні членів клубу, учасників міського народного хору: Грудницької Л.О., Селіванова В.Ф., Дарибогова В.В., інші члени клубу підспівували їм.
Як і кожного разу, сьогодні поети клубу: А.Боровик, В.ІВітюнін, А. Антропова, О.Тараненко читали свої вірші про весну і кохання, тим паче, що зустріч клубу відбувалася у Всесвітній день поезії.



Музика обєднала усіх присутніх і вечір завершився колективним виконанням духовного гімну української нації «Молитва за Україну».



Немає коментарів:

Дописати коментар