вівторок, 28 березня 2017 р.

Оплески поету

Я хочу так життя прожити
Щоб все устигнути зробити,
Щоб відчував, щоб знав я певно,
Що жив на світі недаремно.
А.П.Бахута
21 березня Україна, як і весь світ відзначає Всесвітній день поезії.
Давні греки вважали поезію найвищим із мистецтв. Поезія – це концентрація думки й почуття. Український письменник І. Франко назвав її «кристалізацією» життя, а Л.Костенко писала «поезія – це завжди неповторність, якийсь безсмертний дотик до душі».
Багато талановитих поетів і письменників живуть на Херсонщині та у нас у Новій Каховці. Саме до дня поезії, 24 березня, бібліотекарі міської бібліотеки №2 Носенко О.А. та Скрипаль К.І. провели для учнів 9-Б класу ЗОШ №10 літературну світлицю «Оплески поету».

Діти ознайомилися з віршами херсонських та новокаховських поетів: М.І. Братана, В. Метляєва, В.І, Смолій, Г.П. Гребенюк та інших. Бібліотекарі розповіли учням про життя та творчість поетів та про збірки їх поезій.
Учні прослухали вірші з поетичних збірок Гунька О.П. «Змова мовчання», «Зоряний канон», М.Братана «У дорозі до вас», «Степові люди»,  А.П.Бахути «Дань», «Сталеві бризки».
Школярам дуже сподобалися поетичні твори. Наприкінці зустрічі майже кожен з них прочитав свій улюблений вірш. 

У кожного літературного жанру є свої шанувальники і найбільшу їх кількість збирає поезія. Вона дає натхнення, заповнює дозвілля, спонукає замислюватися над будовою всесвіту, торкається багатьох життєвих проблем, відволікає від негативу, наповнює душу змістом.
Кожен народ шанує своїх поетів. А щоб краще знати поетів рідного міста, міська бібліотека №3 та бібліотека ЗОШ №6 підготували та провели для учнів 5-х та 6-х класів літературно-поетичний вернісаж «Вірші, що ллються щедро з-під пера».
На захід були запрошені працівники будинку-музею ім. А.П.Бахути – Лупашко Т.В. та Полякова Н.В. Вони читали вірші Анатолія Бахути, Вікторії Смолій, Галини Гребенюк та коротко розповіли про них, демонструючи фото-слайди.

Бібліотекар міської бібліотеки №3 Нагаєць І.О. та бібліотекар шкільної бібліотеки Мерна Л.М. підготували книжкову виставку «Новокаховські поети», де були представлені твори поетів міста.
Нагаєць І.О. пише вірші і прочитала присутнім деякі з них. 
Мерна Л.М. розповіла про творчість поетів з Дніпрян М. Масютко та В Нижеголенко.  
Під час заходу діти дізналися багато цікавого про творчість місцевих поетів, а це є дуже важливим у патріотичному вихованні бо любов до Батьківщини починається з любові до краю де ти народився і живеш.
А ще виявилося, що дехто з учнів робить перші спроби пера, тож їм запропонували принести свої вірші літераторам школи, і, якщо вони будуть гарними, то їх надішлють до редакцій місцевих газет і надрукують на їх сторінках.  

Немає коментарів:

Дописати коментар