четвер, 5 травня 2016 р.

Символ пам'яті – маки червоні

Мак червоний – то спогади, не забуття,
Сподівання на мир і свободу.
Мак червоний – то довге і вільне життя,
Вічна слава і сила народу.
Сладкова М.
Сьогодні в центральній міській бібліотеці для учнів ЗОШ №4 пройшов майстер-клас «Символ пам'яті – маки червоні», присвячений 8 та 9 травню – Дню пам'яті та примирення і Дню перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. На якому діти власноруч виготовили листівки, підписали їх, а потім подарують ветеранам на параді присвяченому Дню перемоги.

День пам'яті та примирення встановлений Указом Президента України Петра Порошенка № 169/2015 «Про заходи з відзначення у 2015 році 70-ї річниці Перемоги над нацизмом у Європі та 70-ї річниці завершення Другої світової війни» від 24 березня 2015 року.
Бібліотекар Сембратович С.Л. розповіла молоді, що у Другій світовій війні українці понесли людські втрати більше, ніж Велика Британія, Канада, США та Франція разом узяті. Загальні втрати України у цій війні оцінюються у 8-10 мільйонів життів. Кількість українських жертв можна порівняти із населенням сучасної Австрії.
Символ пам'яті полеглих в Україні, використовується з 2014 року. Червоний мак вперше використано в Україні на заходах, приурочених до річниці завершення Другої світової війни у 2014 році.
Дизайн українського червоного маку розроблено за сприяння Українського інституту національної пам'яті та Національної телекомпанії України; автором символу є харківський дизайнер Сергій Мішакін. Графічне зображення є своєрідною алюзією: з одного боку воно уособлює квітку маку, з іншого — кривавий слід від кулі. Поруч з квіткою зазвичай розміщено дати початку і закінчення Другої світової війни (1939 та 1945) та гасло «Ніколи знову».  
Потім бібліотекар Ісакова Є. Ю. розповіла та допомогла дітям зробити листівку для ветеранів. Наостанок дітей пригостили смачними цукерками.

Минув 71 рік з тієї травневої ночі, коли замовкли останні постріли гармат, настала тиша, прийшов мир, довгожданий, вистражданий, оплачений найвищою ціною, ціною крові і сліз. Все далі відходять грізні і важкі роки Другої світової війни, але не згасає пам’ять про тих хто віддав своє життя і захистив рідну землю від ворогів.
Хай завжди в усьому світі
Буде мир і щастя дітям,
Бо народжені вони
Для життя, а не війни.

Вклоняємось пам'яті полеглих… Пам’ятаємо…

Немає коментарів:

Дописати коментар