пʼятницю, 20 травня 2016 р.

Час читати! Бібліотеки пропонують.



АД (Аеропорт. Донецьк) 242. Історія мужності, братерства і самопожертви [Текст] / авт. проекту та уклад. І. Тогрін ; фото С. Лойка. - Харків : Клуб сімейного дозвілля, 2016. - 352 с. : іл.  Книга про 242 дні боїв в аеропорту Донецька, або в "АДу", як його назвали оборонці летовища, - це свідчення кіборгів, розповіді волонтерів та журналістів, коментарі військових експертів та аналітиків з України, Росії, США та Канади, а також представників Генерального штабу Збройних сил України і Головнокомандувача ЗСУ Віктора Муженка. Читайте про життя і смерть, про відчайдушність і страх, про любов і дружбу, про те, і чому захищали в терміналах ДАП українські бійці. Аналізуйте і робіть неупереджені висновки! /Дит./


Від Володимира Мономаха до Романа Галицького [Текст] : Київський літопис 1113 - 1199 / [автор пер. із старослов. мови, післямови, комент та приміт. В. В. Яременко]. - К. : Веселка, 2015. - 506 с. : іл. Київський літопис є частиною "Литопису руського" ("Повість врем'яних літ", "Київський літопис", "Галицько-Волинський літопис"). До книги увійшли "Повчання Володимира Мономаха" (1117), найперший автобіографічний світський твір, і "Воїнська повість про Великого Київського князя Ізяслава Мстиславича..." (уривки). Ілюстровано тексти кольоровими мініатюрами з Радзивіллівського літопису та малюнками з "Лицевого летописного свода". Розраховано як на учнівську молодь, так і на найширший загал читачів, що цікавляться українською історією України - Руси книжих часів
/№2/

Градова, Анна. Гетьмани України. Історії про славу, мудрість і відвагу [Текст] / А. Градова. - Харків : [Віват] ; Аргументпринт, 2015. - 352 с. У книзі зібрані біографії керманичів України - гетьманів, чия посада протягом кількох століть була уособленням непереможного прагнення нашого народу до волі й державної самостійності, а їхній життєвий шлях - славетними і водночас трагічними сторінками української історії. Тож читаймо про славу і зраду, мудрість і підлість, відвагу і слабкість та крізь призму століть вдивляймося в сьогодення. Для найширшого кола читачів.
/Піщ./

Загадки історії [Текст] : для дітей серед. шк. віку / [уклад. Г. Е. Єрмановська ; худож. - іл. Г. В. Беззубова ; худож.- оформл. Л. Д. Діркач - Осіпова]. - Харків : Фоліо, 2015. - 318 с. : іл. - (Дит. енциколопедія). Прочитавши цю книжку, ви дізнаєтесь, як часто ми вважаємо вигадкою те, що має під собою реальну основу, або ж навпаки - сприймаємо як факт легенди, що існували з давніх давен: Шарль Перо не вигадав лиходія на ім'я Синя Борода, а великий азійський завойовник Тимур був скоріше за все представником європеоїдної раси. Історія розкриває свої таємниці, і якщо ви будете цікавитися її загадками, то одержите відповіді на всі запитання.
/Дит., №2, №3, Н.Л., Піщ./


Капранови (брати). Веселих свят [Текст] / бр. Капранови ; худож. О. Костенко [та ін.]. - [К. : Гамазин ; Зелений пес, 2014]. - 103 с. : іл. У книзі ви знайдете все про головні українські свята - історію, традиції, прикмети, ритуали, а ще пісні з нотами, святкові страви із рецептами, ігри та забави, рукомесло зі схемами, і до того ж, багато малюнків та іншої корисної інформації. Книжка навчить святкувати українські свята по-сучасному і водночас так, як це робили наші дідусі та бабусі. Веселих свят!
/Дит., №2, №3, Топ., Рай./


Капранови (брати). Мальована історія незалежності України [Текст] / бр. Капранови. - К. : Гамазин, 2013. - 80 с. : іл. Незалежність не впала з неба - державницька традиція живе на наших землях зі скіфських часів і фактично не переривалася до 1991-го. Короткий і зрозумілий виклад подій минулого разом із мальованими історіями дозволить читачам легко зорієнтуватися у такому складному питанні, як походження Української держави та боротьба за її встановлення, а пантеон героїв дасть приклад для наслідування. Це - книжка для дорослих і дітей, для батьків, які хочуть, щоб їхні нащадки виросли українцями.
/Дит., №2, №3, Дн., Н.Л., Рай./

Коляда, Ігор Анатолійович. Пилип Орлик [Текст] / І. Коляда, С. Коляда, О. Кирієнко. - Харків : Фоліо, 2015. - 121 с.Книжка про Пилипа Степановича Орлика - військового і політичного діяча, дипломата, гетьмана України в еміграції, сподвижника І. Мазепи і продовжувача його справи у боротьбі за державний суверенітет Гетьманщини. Автора "Пактів і Конституції прав і вольностей Війська Запорозького". Він ста символом нескореності й боротьби за волю свого народу.
/Аб./

Лаврик, Оксана Василівна. 1000 цікавих фактів про Україну [Текст] / О. Лаврик. - Харків : Аргументпринт, 2015. - 256 с. - (Корисна книга).
 У цій книжці зібрано кілька сотен цікавих фактів про все, що стосується України. Культура, історія, археологія, географія, побут, природа, персони - усе це та багато іншого пропонується увазі допитливого читача, який цікавиться історією та народознавством. Видання стане в нагоді і учням, і студентам, і тим, хто просто небайдужий до України.
/Ч.з., Аб./

Лукашенко, Тетяна. Українські обереги своїми руками [Текст] / Т. Лукашенко. - Харьков : Аргументпринт, 2015. - 224 с. : іл. - (Корисна книга).  Які обереги сьогодні є незамінними в побуті сучасного українці? Як зробити власноруч оберіг для себе та близьких? Чи справді вишиванка є не просто елементом одягу, але й сильним засобом захисту від негативного впливу?. Відповіді ви знайдете на сторінках цієї книжки, що стане вашим власним оберегом на шляху до щастя, гармонії й родинного затишку.
/Ч.з., Аб., Н.Л./

Марченко, Леонид. Корабли  рождаются в Херсоне [Текст] : очерки, интервью, статьи : док. изд. / Л. В. Марченко. - Херсон : Айлант, 2012. - 144 с. : фотогр. Книга о Херсонском судостроительном заводе состоит из очерков, интервью, статей, опубликованных в периодике - в разное время. Журналист Л. В. Марченко повествует о знатных корабелах, о разных событиях, связанных с верфью, известной во всем мире.
/Дит./

Мельниченко, Володимир Юхимович. Михайло Грушевський у Москві [Текст] : авторська енциклопедія-хроноскоп / В. Мельниченко. - К. : Либідь, 2015. - 568 с. : іл. Ця масштабна авторська енциклопедія - хроноскоп завершує трилогію про перебування великих українців - Шевченка, Гоголя, Грушевського - в Москві. Зосередившись на малодосліджених сторінках біографії вченого, автор для розкриття постаті Михайла Грушевського і його доби аналізує, а іноді й відкриває архівні джерела, праці, публічні та приватні документи, спогади, листування. Для широкого читацького загалу.
/Ч.з., Юн., Дн./

Скляренко, Валентина Марківна. Українські традиції і звичаї [Текст] : для дітей шк. віку / В. М. Скляренко. - Харків : Бібколектор, 2015. - 318 с. : іл. Народні традиції та звичаї завжди були духовною основою життя українців. Нині вони стали одним із головних чинників відродження українського народу, його національної свідомості та людської гідності. І кожен з нас є спадкоємцем цього великого скарбу, продовжувачем традицій народної культури. В чому вони полягають, де їхні витоки? Як вони формувалися та змінювалися у різні часи на теренах нашої країни - на всі ці та інші питання ви знайдете відповідь у нашому виданні.
/Дит., №2, №3, Дн./

Смолій, Валерій. Українська національна революція ХVІІ ст. (1648 - 1676 рр.) [Текст] / В. Смолій, В. Степанков. - К. : Києво - Могилянська академія, 2009. - 447 с. У праці на грунтовній джерельній базі та з урахуванням досягнень вітчизняної і світової історичної думки в царині дослідження революційних рухів раннього нового часу зроблено спробу представити феномен Української революції XVII ст. в сукупності та взаємодії його політичних, соціальних, економічних в ментально-свідомісних складових, а також показати її роль і місце в українській і європейській історії. Розраховано на вчителів, наукових працівників, викладачів та студентів вузів, широкий читацький загал.
/Ч.з./

Сорочинський ярмарок [Текст] : для дітей серед. шк. віку / М. Л. Черемшук. - К. : [Агенство по розповсюдженню друку, 2015]. - 128 с. : іл. У книзі описана історія і розвиток подій на Сорочинському ярмарку. Увагу читачів обов'язково привернуть яскраві малюнки, на яких зображено дійство всім відомого ярмарку. Висвітлено традиції і ремесла, представлено народні пісні, що виконувались під час його проведення. Видання є спробою зберегти й відродити багаті народні традиції Сорочинського ярмарку. Він - символ популяризації вітчизняної культури.
/Дит., №2, №3, №4, Обр., Топ., Рай., Пл./

Стафійчук, Орест. Книга порад карпатського мольфара [Текст] / О. Стафійчук. - К. : Самміт - Книга, 2014. - 200 с. Цю книгу присвячено українській магії. В ній розповідається про унікальне явище в культурі народів Західної України - мольфарство, його історію та сьогодення. Автор ділиться з читачами рідкісними спробами, ритуалами, таємними словами, котрими володіє сам і які використовує у своїй практиці. Завдяки книзі ви зможете докорінно змінити своє життя на краще, побороти зло, виплутатися з тенет нещасть і злиднів, потрапите у чарівний світ магії, станете володарями спадку наших предків.
/Ч.з./

Тарасова, Ольга Олександрівна. Таємничий світ ляльки-мотанки [Текст] / О. Тарасова. - К. : Либідь, 2015. - 200 с. : іл. Дізнатися про різновиди й призначення ляльок-мотанок, традиції, обряди й звичаї, з якими вони пов'язані, опанувати зовсім не складні способи їх виготовлення й зрештою мати напрочуд цікаве й корисне улюблене заняття на дозвіллі вам допоможе пропонована книжечка. Для широкого кола читачів, усіх, хто захоплюється українською народною творчістю. Стане в пригоді викладачам шкіл, центрів, гуртків дитячої та юнацької творчості, майстер-класів для дорослих і дітей.
/Дит./

Тома, Леонід Васильович. Данило Апостол [Текст] / Л. Тома. - Харків : Бібколектор, 2015. - 88 с. Данило Апостол (1654 - 1734), ставши гетьманом Лівобережної України у скрутний для країни час, незважаючи на свій більш ніж поважний вік (73 роки), зумів залишити помітний слід в історії України: саме за його петицію Анна Іоанівна у так званих "Решительных пунктах" підтвердила - хоч і обмежену - козацьку автономію.
/Ч.з., Піщ., Пл./

Шудря, Микола. Лицарі булави [Текст] : розповіді про українських гетьманів / М. Шудря. - К. : Велес, 2015. - 240.  До збірки входять історичні розвідки Заслуженого діяча мистецтв України, лауреата Національної премії України ім. Тараса Шевченка Миколи Шудрі про українських гетьманів. Автор дає відповідь на запитання "Хто вони? " - родовід, освіта, вдача. Називає місця народження, поховання та інші маловідомі факти з життя Байди Вишневецького, Петра Сагайдачного, Богдана Хмельницького, Івана Мазепи та ін. Книжка містить покажчики основних відомостей про воєноначальників Запорізської Січі, гетьманів, військових, політичних і державних діячів інших країн того часу.
/Ч.з., Аб., Н.Л./

Немає коментарів:

Дописати коментар