четвер, 19 травня 2016 р.

Український віночок


Вишиванко моя, Україно,
Край лелечий на сивих вітрах,
Я молюся за тебе уклінно, — 
Я твій колос, твій голос, твій птах! 
Неоніла Яницька.
19 травня працівники центральної міської бібліотеки провели етнічний флеш-моб «Український віночок», присвячений Дню вишиванки. Бібліотекарі у вишиванках створили коло, зімітувавши цим український віночок.
 Щороку в третій четвер травня Україна відзначає День вишиванки. В цьому році цей день припав на 19 травня. Свято не передбачає обов’язкових заходів, воно запрошує кожного громадянина одягнути вишиванку і в ній прийти на роботу чи на навчання, - це є однією зі складових національної та громадської позиції. Всеукраїнську акцію «День української вишиванки» було започатковано 2007 року за пропозицією студентки факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича Лесі Воронюк. Вона, спілкуючись із Ігорем Житарюком, який був у вишиванці, запропонувала одногрупникам визначити день і всім разом прийти на навчання у вишиванках. Так і виникло чудове свято.
Вишиванка стала для нас не просто одягом, торговою маркою чи витвором мистецтва. Українська вишиванка - це свого роду сімейний оберіг, символ, який пройшов крізь покоління, єднає рід і вшановується як святиня. Маючи таку красу, ми отримуємо енергію наших предків, пишаємось минулим та гордо дивимось у майбутнє.
Традиційно вишита сорочка виконувала подвійну функцію – побутову й обережну. Усім відомий вислів, який дійшов з глибини століть: якщо людині пощастило уникнути явної небезпеки, то казали, що вона в сорочці народилась – тобто йдеться про охоронну роль цього виробу. Давні узори на сорочці мали оберігати людину від лихого ока та злих духів.
Сьогодні українська вишиванка всюди: без неї не обходиться жодне національне свято, вона є невід’ємним елементом гардеробу бізнес-людей, нею оздоблюють інтер’єр, без вишитого рушника важко уявити будинок справжнього українця... Відтак, популярність вишивки не слабне. Щоправда, на думку деяких дослідників, сьогодні українська вишиванка уже не традиційний символ українства, як це було раніше, а скоріше модний бренд? Такі думки підживлює той факт, що нині українська вишиванка часто фігурує на голубих екранах. Вона головний дрес-код на модних вечірках у мега-крутих клубах, створюються навіть колекції одягу для українських футбольних команд з елементами вишивки. Коко Шанель (французький модельєр, засновник модного будинку Chanel, яка вплинула на моду ХХ ст.) говорила, що найкращим вбранням для жінки є чорне маленьке плаття. Вона просто не бачила українських жіночих вишиванок! Будьте жіночнішими – одягайте вишиванки! Єднаймося, українці!

Одягнімо, друже, вишиванки —
Наш чарівний український стрій.
Не для когось, не для забаганки,
А для себе, вірний друже мій. 
Одягнімо вишиванки, друже,
Як одвічний предків талісман.
Хай не буде серед нас байдужих
І один в нас буде отаман. 


Одягнімо в свята і неділі,
В будень, за потреби, одягнім
І відчуєм — вороги безсилі
Зруйнувати український дім. 
Одягнімо вишиванки, друже,
Хай побачить українців світ —
Молодих, відважних, дужих,
У єднанні на сто тисяч літ.
                           Василь Дерій.


Немає коментарів:

Дописати коментар