вівторок, 12 жовтня 2021 р.

За честь. За славу. За народ!

Для того щоб створювати майбутнє, потрібні не лише воля і хоробрість, не лише наполегливість та щоденна праця, але й знання про нашу історію. А історія України створюється не тільки у минулому, а відбувається і сьогодні.  Українці насправді є нащадками сильних духом запорізьких козаків і мають національну гідність, незламність духу і жертовність. Українська армія береже бойові традиції предків та імена героїв, від козаків до січових стрільців і вояків УПА.  Війна на сході нашої країни тільки підтвердила цю істину.

Напередодні Дня захисників і захисниць України необхідно згадати загиблих вояків і подякувати всім українцям, які присвятили життя захисту Української держави.

Вшановуючи сучасних захисників України та героїв різних епох нашої історії центральна міська бібліотека підготувала до вашої уваги виставку книг, які ви можете знайти у нашій бібліотеці і почерпнути для себе якнайбільше інформації про військові традицій і звитяги українського народу.


 https://youtu.be/HgVWV6wMRkA
 


11 жовтня провідний бібліотекар центральної міської бібліотеки Сембратович С.Л. завітала до учнів 10 класу  академічного ліцею «Спектр» з віртуальною подорожжю «До таємниць історії Запорозької Січі».

    

Відправившись у віртуальну подорож присутні дізнались багато цікавого про історію Запорозької Січі.

Особливо молодь зацікавила розповідь про Олешківську Січ (1711-1728). Переслідувані царським урядом запорожці під керівництвом кошового отамана Якима Богуша знайшли притулок у володіннях кримського хана. Розмістилися в урочищі Олешки неподалік Кардашинського лиману (на території сучасного м. Олешки Херсонської обл.) де й пробули 17 років…

На прикладі Івана Сірка бібліотекар познайомила присутніх із непересічною особистістю, яскравим представником українського козацтва.

Розповіла учням про одну з його найвідоміших перемог – «Різдвяна війна» (1674). Так іскрометна картина Іллі Рєпіна «Запорожці пишуть листа турецькому султану» (1879 – 1891), передає якраз епізод з життя Сірка, складання відповіді султану незабаром після тієї самої «Різдвяної війни». Живописець зобразив його у центрі своєї картини.

Упродовж заходу почули багато цікавих історій та легенд про Сірка.  

Молодь переглянула книжки по даній темі: Гуржій О., Чухліб Т. «Козацька Україна. Боротьба за державу (ХVI –XVII ст.)», Єнсен А. «Мазепа. Історичні картини», Журавльов Д.В. «Іван Мазепа: людина, політик, легенда», «Істрія Запорозької Січі», Кононович Л. «Чигиринський сотник», Липа К. «Військо Богдана Хмельницького», Нартов В. «Найвидатніші гетьмани та кошові атамани України», Сас П.М. «Петро Конашевич-Сагайдачний: Чесний лицар», Смолій В. «Богдан Хмельницький: полководець, дипломат, державотворець», Тисовська Н. «Секрети старої стрільниці», Чухліб Т. «Гетьмани України-Русі», Шкляр В. «Характерник» та ін.



Читайте книжки і вам відкриються таємниці історії Запорозької Січі.


Напередодні Дня Козацтва у молодшому відділі міської бібліотеки для дітей та юнацтва на інтелектуально-спортивний турнір: «І проснеться дух козацький» зібрались нащадки козаків.

Діти охоче брали участь у вікторинах по темі свята. Згадали козацькі прислів’я, приказки та пісні. Передивились  відомий мультфільм  сценариста і режисера В. Дахно. А самі найвправніші взяли участь у спортивних розвагах. 





Всі учасники отримали смаколики і гарний настрій.

Для маленьких істориків у міській бібліотеці №2 зроблена тематична викладка книг по козацтву, які чекають на своїх читачів в дитячому відділі міської бібліотеки №2. Оповідання відомих сучасних авторів, де в цікавій та дохідливій  формі розповідається про життя і побут козаків. Легенди та перекази про українських лицарів волі, славетних гетьманів та героїв козаччини. Одним словом - історії запорозьких козаків для веселих дітлахів.



Бібліотекарі  підготували народознавчий кросворд «Козацька абетка» та запропонували нашим юним читачам розгадати  його онлайн. Бажаєте поринути в захоплюючий світ козацтва? Пригадайте все, що знаєте про козаків та відгадуйте слова кросворду за цим посиланням:

  https://youtu.be/ox8262aFj2U

Немає коментарів:

Дописати коментар