вівторок, 10 березня 2020 р.

Вшановуємо Великого Кобзаря

09 березня Україна вкотре згадала та вшанувала пам'ять свого видатного сина – Тараса Григоровича Шевченка. В цей день лунали вірші Тараса, люди несли квіти до пам’ятників Кобзареві. В світі налічується 1384 пам’ятника Тарасу Шевченку, які розміщені в 36 країнах світу. Це – найбільша кількість монументів, встановлених одній особі, якщо не враховувати вождів тоталітарного режиму  і невідомих солдатів. Майже  на  всіх  континентах світу, окрім Африки, є пам’ятники Шевченку.





Про них – про великий, різний: величний, гламурний, високодуховний, іноді незрозумілий – бронзовий родовід нашого українського Кобзаря говорили в міській бібліотеці для дітей. Сюди  на літературно-мистецький круїз "Бронзовий родовід генія" завітали учні 6-А класу гімназії, щоб побувати на піку Шевченка у Кабардино-Балкарії – найвищому місці на Землі, де встановлений монумент поетові, у Ковелі, на Волині, де стоїть найвищий (7 метрів) пам’ятник Шевченкові, у Каневі, де до Тараса ведуть 365 сходинок і звідки справді видно «… і Дніпро, і кручі…», у Варшаві, де стоїть «самий гламурний» Шевченко (так шуткують самі поляки), до того ж, схожий «польський» Кобзар на … Пушкіна, у Вашингтоні, де до пам’ятника Тарасові Шевченку причетні сім президентів Америки. Під постаментом пам’ятника вмурована спеціальна заява президента Л.Джонсона: «Він був більше, ніж українцем – він був державним мужем і громадянином світу. Він був більше ніж поетом – він був безстрашним борцем за права й волю людей».







Були ще й у Римі та Канаді, у Франції й Грузії, у Львові й Білопіллі, у Буенос-Айресі й Бразилії, у Києві й Винниках… По всьому світові Шевченко різний. У кожного – свій…

 На історико-літературну подорож «Дитячі роки Тараса Шевченка» до молодшого відділу міської бібліотеки для дітей завітали учні 1-А класу гімназії №9. Першокласники переглянули електронну презентацію присвячену дитячим рокам Кобзаря.
Послухали розповідь бібліотекаря Ярцевої О.Л.   за книгою С. Васильченка: « В бур’янах». Прочитали перші  віршики зі збірок: «Тече вода з-під явора», «Мені тринадцятий минало», «Садок вишневий коло хати».






Подорожували видомими Шевченківськими  місцями України  разом  з журналом «Професор Крейд».
 А улюблена гра «Склади пазл» була створена по картинах юних художників, які були намальовані до 200-річчя вшанування Кобзаря у 2014 році.


 У Обривському будинку культури разом з Обривською бібліотекою було проведено конкурс читців «Провісник волі: Тарас Шевченко», в якому взяли участь учні 1-9 класів Маслівської школи та діти з дитсадка.








Конкурсанти намагалися передати всю палітру почуттів, які вклав автор у кожний рядок своєї поезії. Комусь з них це вдалось краще, комусь – трошки гірше. Але були й такі, чиї виступи залишили незабутні враження в серцях слухачів. Саме вони, за оцінками журі, стали переможцями конкурсу.
Всі учасники отримали дипломи та подарунки.

Немає коментарів:

Дописати коментар