четвер, 5 березня 2020 р.

8 Березня – весняні квіти на листівці


Майстер-клас «8 Березня – весняні квіти на листівці», для учнів 3 класу ЗОШ №4 провела бібліотекар центральної бібліотеки Ісакова Є.Ю. Вона розповіла історію свята.




Найбільш відома версія виникнення традиції святкування Міжнародного жіночого дня пов'язана з 8 березня 1857 року й американським містом Нью-Йорк. Саме там цього дня відбувся так званий «Марш порожніх каструль» – демонстрація жінок, які працювали на текстильних фарбувальнях. Жінки протестували проти поганих умов праці і низьких зарплат, вимагаючи 10-годинний робочий день замість 16-годинного, а також рівну з чоловіками оплату праці та виборче право.
Через 50 років... ситуація повторилася. 8 березня 1908 року в Нью-Йорку відбувся мітинг з гаслами про рівноправність жінок, ініційований місцевою соціал-демократичною жіночою організацією. Він зібрав 15 тисяч жінок, які висунули аналогічні вимоги, що і 50 років тому.
В 1910 році в датському Копенгагені відбулася Друга міжнародна соціалістична жіноча конференція, де ідея Міжнародного жіночого дня отримала потужний поштовх. Спочатку конкретна дата не була обрана, тому в 1911 році перший Міжнародний жіночий день у багатьох європейських країнах відзначили 19 березня. Надалі дата варіювалася, аж до 1914 року. Тоді вперше в багатьох країнах Жіночий день було проведено 8 березня, оскільки збігся із неділею. У підсумку ця дата стала остаточною.



Бібліотекар запропонувала учням виготовити листівку, для своїх матусь, бабусь та сестричок, власноруч. Діти із великим захоплення приступили до роботи з папером та ножицями. Листівки вийшли гарні та різноманітні, адже кожен додав до роботи своє натхнення та свій смак у виборі кольорів.

      У Веселівській бібліотеці також пройшов для дітей майстер-клас з виготовлення вітальних листівок до 8 Березня.




Немає коментарів:

Дописати коментар