понеділок, 20 січня 2020 р.

Душа його добром палала



«Ти, Говард, виконав свій борг! .. Господар твій
З Херсону стін тебе кличе до себе додому:
«Прийди, мій вірний раб! Закінчивши важкий шлях,
Ти в райських кущах зможеш відпочити.»
                                                                                        Перекл. Д. Айкіна








       
     Він жив для других та робив здоровими інших. Аристократ за призначенням, благодійник за покликанням душі, британський юрист, філантроп, який присвятив життя покращенню умов утримання ув’язнених у в’язницях Європи – Джон Говард.
  Він перший у Великій Британії юрист-реформатор, який започаткував соціологічний метод в юриспруденції. Цим він заклав підвалини диференційованого законоположення в судових справах, при розгляді яких почали враховувати соціально-об’єктивні причини злочинності. Також Говард досліджував в цій області епідемічний процес інфекційних захворювань.
   До світової історії видатний гуманіст увійшов не лише як  видатний реформатор тюремної справи в країнах Старого і Нового світу (за що отримав ім'я «Говард-філантроп»), але і як один з видатних ентузіастів боротьби з чумою.
   20 січня цього року виповнилось 230 років від дня смерті Джона Говарда. Оскільки саме він, приїхавши до Херсона в 1789 році, допоміг багатьом місцевим мешканцям під час епідемії тифу: за власні кошти він лікував хворих, відвідував лікарні, в’язниці.
      З метою вшанування пам’яті Джона Говарда, методико-бібліографічний відділ Новокаховської центральної бібліотеки, підготував пам’ятку читачеві «Душа його добром палала», в якій відображена хроніка життя Джона Говарда і розміщені друковані та електронні ресурси з інформацією про філантропа.        
    Видання розраховане на широке коло читачів.



Немає коментарів:

Дописати коментар