понеділок, 27 січня 2020 р.

Через Крути у майбуття.

«Крути! Крути! Це за батьківщину
стати муром, шанцем душ і тіл».
Богдан-Ігор Антонич «Крутянська пісня».

27 січня в центральній міській бібліотеці для учнів 10-А та Б класів Новокаховського ліцею пройшов історичний хронограф «Пам’ятайте героїв своїх, щоб історія не згасла…», присвячений подвигу молодих патріотів, полеглих 102 роки тому в нерівному бою з більшовицькими окупантами.



Журналістка Катерина Гладка, якось написала: «​В Крутах була не один раз, ці історії треба відчути нутром... вони живі... інакше не вийде. Поїхати, вдихнути, побачити це поле в якому навіть сховатися нікуди і стати на мить цими хлопчиками... І тоді розповідати їхню історію, від серця, а не від пропаганди…»



Бібліотекарі Сембратович С. та Акулова В. доклали максимум зусиль, щоб присутні відчули подвиг та весь трагізм страшної події. Розповіли про трагічний й героїчний бій під Крутами, що відбувся 29 січня 1918 року на відтинку залізничного шляху між Ніжином і Бахмачем, у районі станції Крути. Тут зійшлись у нерівному бою чотиритисячне військо більшовиків та триста молодих українців-патріотів, які обороняли підступи до Києва, й загинули за рідний край. Так на крові народжувалась Українська Народна Республіка…


Упродовж заходу лунали  поетичні рядки українських поетів: Антонича Б.-І., Сосюри В., Славутича Я., Тичини П.  та ін. Учні переглянули відео «Герої Крут», прослухали патріотичну пісню «Ніколи не плач» у виконанні Сергія Василюка.



Наша молодь – це наша надія на гарне майбутнє України. Щоб розвивалась Україна, ми українці повинні єднатись і знати свою історію та своїх героїв. Бій під Крутами став символом патріотизму та любові до Батьківщини. Ми мусимо пам’ятати, що недарма, молоді хлопці – юнкери, гімназисти, студенти, школярі, поклали свої життя на вівтар служіння Україні.
Наприкінці заходу, присутні хвилиною мовчання вшанували пам'ять загиблих крутянців.



На вечір пам’яті «Крути: подвиг і трагізм» до міської бібліотеки №2 прийшли учні 11 класу ЗОШ №10.



З метою розкрити суть, причини трагедії під Крутами,  її значення, виховування у студентів  інтересу і повагу до історичного минулого своєї країни, до тривожного сьогодення, навчати шанувати  борців за волю і незалежність України, працівники юнацької бібліотеки  зустрілися зі студентами НПТУ №14 (директор Ігор Володимирович  Сердюк) у актовому залі гуртожитку на історичній годині «Під Крутами юність пішла у безсмертя».




Бібліотекарі  Марія Федотова,  Оксана Філіпенко і  вихователь Вікторія Жакун розповідали про події столітньої давнини під Крутами, де загинули молоді люди, курсанти - юнкери, студенти інституту Володимира Великого, гімназисти  віком від 14 до 23-х років, які боролися за молоду   Українську Народну Республіку,  прагнучи незалежності  своїй країні. Значна частина студентів і гімназистів не мала достатньої військової підготовки, була погано озброєна і екіпірована пішла на бій з 5-тисячною армією червоногвардійців,  моряків Балтійського флоту.




Молодь читала вірші, присвячені  юним героям Крут, слухала музику, переглядала фрагменти фільмів. Хвилиною мовчання вшанували па'мять  історичних однолітків.

Вічна пам'ять та слава Героям Крут!

Лиш Ви, нащадки Святослава,
Герої-лицарі з-під Крут,
Пішли одні на бій кривавий,
Щоб Україну вирвать з пут.
Я. Ольшинка «Зі сну збудилась Україна».

Немає коментарів:

Дописати коментар