пʼятницю, 9 лютого 2018 р.

«В руках майстринь народжується диво»

Під такою назвою бібліотекарі центральної міської бібліотеки 08 лютого провели годину творчого дозвілля для студентів НКАТК.   
Ісакова Є.Ю. представила на виставці власні роботи, які виконані різними техніками рукоділля та розповіла студентам про кожну з них окремо.
Цікаво, що перші вишивки на території України з'явилися ще за скіфів. Археологічні розкопки підтверджують, що знайдені на Черкащині фігурки чоловіків, створені ще у VI столітті, в своєму оздобленні мають не тільки структурні особливості українського одягу XVIII-XIX століть, а й елементи давнього орнаменту. Про той же орнамент розповідав і арабський мандрівник у своїх описах русів, які датуються Х століттям. Молодь була здивована цим феноменом, що пройшов через стільки століть і повернувся до сучасних жителів нашої України.

Бібліотекар розповіла, що поява самого бісеру та вишивки бісером стало можливо тільки з появою скла. Склоробство виникло в Фінікії 6000 років тому. За легендою фінікійські моряки везли соду з Африки, висадилися на нічліг і обклали багаття шматками соди, а на ранок виявили в золі прозорі і тверді камені - скло. З нього почали робити намисто. Так поступово з'явився невеликий бісер. У сучасності бісер виготовляється набагато простіше та різноманітність його вражає.



Наступний вид мистецтва – витинанка. Навіть сама майстриня, виготовляючи прекрасні картини-витинанки не могла уявити, що ця техніка виникла у Китаї в VII - XII сторіччях у зв’язку з винайденням і розповсюдженням паперу. Напередодні весни жінки оздоблювали свої оселі ажурними паперовими прикрасами «чуанхуа» («віконні квіти») та «сіхуа» («святкові узори»). «Віконні квіти» наклеювали на вікна, у яких скло інколи заміняли промасленим папером. Яскраві та різнокольорові, вони прикрашали дім, а вночі, при світлі ліхтаря, робили вікна схожими на силуетні казкові ширми.
Витина́нка в Україні – це вид давньослов'янського, зокрема українського народного декоративного мистецтва. Включає сюжетні та орнаментальні прикраси житла – ажурні, силуетні тощо. Проте на Першій Міжнародній виставці витинанок (Вырезки мира, Вільнюс, 1991) витинанками були названі лише вироби з паперу (будь-якого) і тонкого картону. Витинанки використовують для прикрашання приміщень  — стін, вікон (наприклад, дивовижні фіранки на кватирках сільських хат), а також полиць, коминів, печей. Витинанки застосовують як у побуті, так і для підготовки релігійних або світських свят.
Студенти з захопленням слухали бібліотекаря та роздивлялися роботи. Після завершення вони попросили навчити їх робити прикраси з бісеру та допомогти зробити листівки-витинанки до 8 березня, щоб подарувати їх своїм матусям на свято.


Немає коментарів:

Дописати коментар