середу, 21 лютого 2018 р.

Мова - код нації

Сьогодні, Міжнародний день рідної мови. Наша мова красива і багата, мелодійна і щира. Недарма вона за красою звучання займає друге місце в світі після італійської. Українська мова одна з найдавніших мов світу. І, щоб наша мова й надалі жила, ми повинні розмовляти нею, вдосконалювати її. А можна це зробити на безкоштовних курсах української мови, що діють на базі центральної міської бібліотеки. 


Учні 9–А класу ЗОШ №10 зібралися на літературний вечір «Мовні візерунки». Адже мова – це скарбниця духовних надбань нації, досвіду співжиття, праці і творчості багатьох поколінь. У її глибинах – філософський розум, витончений естетичний смак, поетичність, сила надзвичайної чутливості до найтонших переливів людських почуттів і явищ природи. Разом із тим мова – це і своєрідний оберіг звичаїв і традицій.
Бібліотекар міської бібліотеки №2 Рядних І.Л. розповіла про історію виникнення рідної мови, про тяжкий шлях її становлення.
Для перевірки знань  про мову, учні відповіли на питання експрес-вікторини, пограли в гру «Словникар», «Зоопарк» та дізнались цікаві факти про українську мову. А ще школярі дізнались про фразеологізми та їх значення. Повчальними були експрес-уроки української мови О. Авраменка, доцента університету імені Б.Грінченка.

Шануймо ж мову наших предків, мову Шевченка і Франка. Нехай вона стане мовою наших дітей і онуків, мовою наших нащадків, щоб не зникла Україна, не зник великий материк у слов’янському морі.

У Плодівській сільській бібліотеці пройшов усний журнал "З чого починається Батькивщина". Активну участь у проведенні заходу взяли Гребіневич Ірина та Шаміна Єлизавета. Гарні вірші про Батьківщину прочитали Донгаузер Вікторія, Піскун Оксана та Борьба Борис. Колискову та українські народні пісні присутнім заспівала Шаміна Єлизавета. Діти із задоволенням підспівували українські народні пісні та твердо усвідомили, де є найдорожче місце на землі.  



Немає коментарів:

Дописати коментар