середу, 30 березня 2016 р.

Тиждень дитячого читання продовжується

Щоб зацікавити дітей і довести їм, що література – це скарб, який залишають по собі покоління, а поезія – це світ, який кожна людина може знайти в окремому вірші і зрозуміти по-своєму, дитячий відділ міської бібліотеки №2 підготував міні-виставку «Поетичний букет» .


Бібліотечний урок «Історія створення книги»  пройшов в Дніпрянській селищній бібліотеці. В дивовижний світ історії «винахідництва» книги у супроводі  відеопрезентації поринули учні 5-Б класу ДЗОШ. «Мандруючи» від слайду до слайду, вони дізналися, як створювались книги – від давнини до сьогодення.


Багато-багато  століть тому не було  а ні чорнил, а ні паперу. Всі розповіді про відважних вояків, всі казки про Місяць та Сонце – все розповідали уголос. Запам’ятати було важко, тому люди вигадали робити малюнки спочатку на камені (це були стародавні листи, які дійшли до  нас).

Більше ста років тому вчені знайшли незвичну цеглу, яка була покрита маленькими рядками знаків. Вчені зрозуміли, що вони опинилися в стародавньої бібліотеці.

В Африці збирали товсті стовбури  очерету – папірусу, різали його на стрічки, склеювали одна до одної і писали на ньому. Так отримували свитки. Історія знає такий «папір», як пергамент, берестяні грамоти. З появою паперу почалося створення рукописних книг. Першими писарями стали монахи. В 1397 році таким чином була створена рукописна книга «Київська псалтир».

Книгу «одягали»  в палітурку, прикрашену сріблом та коштовними камінцями. Кришки палітурки зачинялися застібками.

Це був довгий процес, допоки німець Іоган Гутенберг не зробив друкарський  верстат. В наш час принципи друкування залишилися такими же.
Більше всього школярів здивувало, що є машини швидкого виготовлення паперу розміром з триповерховий дім, в яких за лічені  секунди велику деревину перетворюють в целюлозу. За справу приймаються друкарські машини. Такий шлях книги проходять від друкарні до бібліотек, книжкових крамниць  та   до самого «кінцевого»  пункту призначення – читача.
Під час проведення бібліотечного уроку дітям  нагадали про книжкові  «лікарні» та правила поведінки з книгою, яка є вершиною праці тисяч людей.

Немає коментарів:

Дописати коментар