пʼятницю, 5 травня 2017 р.

У пам'яті народній на віки.

В дні травневі, мріями багаті,
Коли щастя хлюпає з пісень,
Ми щороку зустрічаємо свято -
Перемоги радісної день.
Василь Симоненко.

04 травня до Центральної міської бібліотеки запросили дев’ятикласників ЗОШ №4 на вечір пам'яті «Маки пам'яті, добра та любові», присвячений 8 та 9 травню – Дню пам'яті та примирення і 72 річниці від Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.
Бібліотекар Центральної міської бібліотеки Сембратович С.Л. разом із бібліотекарем ЗОШ №4 Веріжко Н.В. розповіли учням, що у Другій світовій війні українці понесли людські втрати більше, ніж Велика Британія, Канада, США та Франція разом узяті. Загальні втрати України у цій війні оцінюються у 8-10 мільйонів життів. Протягом Другої світової війни бойові дії двічі прокотилися усією територією України. Українці перетворилися на гарматне м'ясо відразу для двох диктаторів – Гітлера та Сталіна. У Червоній Армії загинув кожен третій. Наслідком зіткнення двох тоталітарних режимів стали небачені жертви як серед військових, так і серед цивільного населення України; територія між Карпатами і Доном перетворилася на криваві землі. Такою була для українців ціна відсутності власної незалежної держави.
Діти прослухали інформацію про червоний мак – символ пам'яті полеглих в Україні, який використовується з 2014 року.
Бібліотекарі провели паралель між минулим та сьогоденням. Так у 2017 році Україна буде відмічати 72 річницю від дня Перемоги у Другій світовій війні. І, за іронією долі, вже через багато рокові ми змушені воювати з «братським» російським народом на території України. У 2014 році на сході України, в Донецькій та Луганській областях, розпочалась війна – так звана антитерористична операція (АТО). Неоголошена війна принесла Україні розруху, страждання і смерть.
На заході згадали, що по Новокаховській міській раді на сьогоднішній день загинуло 7 військовослужбовців – наших із вами земляків: Атаманчук Роман Віталійович, Вахненко Валерій Анатолійович, Гавриленко Роман Миколайович, Гребінський Олег Вільямович, Кісловський Віктор Олександрович,  Перепилиця Денис Сергійович, Подгорний Сергій Анатолійович.
Хвилиною мовчання присутні вшанували пам'ять загиблих у Другій світовій війні та у теперішній війні на сході України.
Патріотична поезія, яка лунала упродовж заходу, вражала своєю щирістю й справжністю.  Присутні слухали вірші: Олександра  Гунька «Під музику душі», Марії  Єщенко «Пишіть вірші солдатам», Ніни Виноградської «Маки війни», Василя Симоненка «Салюти миру» та ін. Особливо, всіх  розчулила до сліз, та дала надію на краще майбутнє пісня «Повертайся живим» у виконанні співачки Світлани Тарабарової.
 Також зворушила молодь щира подача інформації від запрошеного на вечір-пам'яті волонтера, радника міського голови Нової Каховки з питань оборони та мобілізації – Пилипенко Олександра Івановича. Олександр Іванович розповів, що починаючи із 2014 року активно займається волонтерською діяльністю, вже 45 разів побував в зоні АТО. 
Хлопців – майбутніх захисників батьківщини, зацікавили військові артефакти: осколки від мін та боєприпасів, гільзи, солдатська каска, штик, саперна лопатка, кулеметні стрічки та ін. Але не менш вражаючими були трофеї і з цієї війни – деформована ківларова каска, осколок від 120 міліметрової міни, фляги, сковорідка, фрагмент від гранатомета, шматок обшивки від двигуна, розтрощений планшет та ін.

Все далі відходять грізні і криваві роки Другої світової війни, але не згасає пам’ять про тих хто віддав своє життя і захистив рідну землю від ворогів.


04 і 05 травня  на уроці мужності у міській бібліотеці для дітей побували учні гімназії 2-Б; 2-В;1-Б класів.
  Маленькі читачі познайомились з біографіями самих юних воїнів Другої Світової: Валею Котиком, Валентиною Зенкіною, Валерієм Волковим, Шурою Кобером, Вітею Хоменко та Аркадієм Каманіним. Послухали уривки з оповідання В. Богаєвського «Пісня мирної весни» і Ю. Збанацького «Гвардії Савочка».





Війна не шкодувала нікого, для неї всі люди були на одному рівні. Ми завжди маємо пам'ятати про наших рятівників! Саме тим сміливцям-дітям, які забувши про свої інтереси, жертвували власним життям заради Батьківщини і присвятили бібліотекарі свій захід. До міської бібліотеки №2 були запрошені на відео-подорож «Згадаймо тих, хто виборов Перемогу» учні 7-А класу СЗОШ №8. Діти дізнались про початок війни, про країни, які воювали на стороні фашистської Німеччини, про те, як їхні прадідусі і прабабусі виносили на собі всі тяготи тієї страшної війни.
 Слухаючи про те, як воювали і гинули у боях і під тортурами їх ровесники, діти могли поставити себе на місце цих героїв і подумати чи змогли б вони перенести їхню біль і смерть. Наприкінці зустрічі деякі учні розповіли історії з життя своїх рідних під час війни. Клас ніби доторкнувся до життя цілого покоління – військового покоління. Бібліотекарі запропонували дітям в переддень свята поздоровити своїх рідних, сусідів-ветеранів, приділити увагу і подарувати їм добре слово та посмішку.



У читальному залі міської бібліотеки №2 відкрилась книжкова виставка «Сюжети підказала війна». До уваги користувачів книги про війну: поезія, проза та фільми. І скільки б не пройшло часу, ми вдячні ветеранам за те, що захистили  нашу землю. 


Міська бібліотека №3, що в Основі, провела для своїх користувачів вечір-спогад «Вінок безсмертя». На заході були присутні діти війни: Сиченко Н.С., Черемис М.С., Старикова Г.В.. Вони пригадали ті важкі роки воєнного лихоліття, на які припало їхнє дитинство. На жаль, не було учасників війни. Багатьох вже немає поряд з нами, а інші не змогли прийти на захід через хвороби.

Діти читали вірші В. Сосюри, М. Джаліля, Л.Костенко, К. Симонова тощо. Учениці ЗОШ №6: Вдовина Юля та Білик Ліза подарували гостям танець. Вихованці музичної школи виступили з невеличким концертом, виконавши: пісню «Моя Україна», пєсу «Хоровод» на гітарах, «Полонез» Моцарта на баяні.





Порадували присутніх своїм виступом учасники дніпрянського ансамблю «Берегиня» під керівництвом Романюка Ю.С.. Вони виконали пісні воєнних років та українські народні пісні.

Господині та ведучі вечора, бібліотекарі міської бібліотеки №3: Нагаєць І.О. та Кравченко Н.П., запросили всіх до святкового столу. Допомогла його організувати Іщенко Олена Вікторівна, депутат Новокаховської міської ради. Вечір пройшов в теплій душевній атмосфері, всі залишились задоволеними.

Кожен рік Таврійська міська бібліотека №4  організовує виставку книг в читальній залі, а 9 Травня - біля Таврійського будинку культури, щоб ніщо не було забуто. І дорослі і діти з великою зацікавленістю знайомляться з літературою, беруть книжки додому.


Немає коментарів:

Дописати коментар