четвер, 18 травня 2017 р.

Сорочку мама вишила мені…

Вишиванка - символ Батьківщини,
Дзеркало народної душі.
Юрій Лазірко.








18 травня працівники Центральної міської бібліотеки взяли участь у флешмобі «Сорочку мама вишила мені…», присвяченому Всесвітньому дню вишиванки. Мета цієї акції – зберегти народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського одягу.

Вишиванка вважається оберегом від усього лихого, що маже статися в людському житті. Вона є символом краси та міцного здоров’я, а також щасливої долі. Так склалось, що в Україні вишиванка ще символізує і родинну пам’ять, вірність та любов у сім’ї. Вишиванку можна вважати одним із символів, яким українець може вирізнятися серед інших націй світу.   

За останні кілька років популярність вишиванки значно зросла. Вона настільки сильно увійшла до життя українців, що велика кількість людей вдягає вишиванки та збирається на центральних площах своїх сіл, містечок та міст не тільки в державні свята - День Незалежності України, День Конституції чи День Прапору. У день вишиванки кожен бажаючий може долучитись до свята, одягнувши вишиванку на роботу, до університету, школи чи садочка.

Ідею акції «Всесвітній день вишиванки» у 2006 році запропонувала студентка факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Леся Воронюк. А поштовхом до реалізації ідеї та святкування стала вишиванка Ігоря Житарюка, яку він регулярно одягав на пари, як і чимало інших студентів. Леся запропонувала одногрупникам та студентам обрати один день і всім разом одягнути вишиванки. Спочатку вишиванки одягнули кілька десятків студентів та кілька викладачів факультету. Та вже протягом наступних років свято розрослося до всеукраїнського рівня, до нього почала долучатися українська діаспора по всьому світу, а також прихильники України.
Дата проведення — щороку в третій четвер травня. У 2017 році дата припадає на 18 травня.
Запрошуємо всіх містян Нової Каховка прийняти участь у святкуванні Всесвітнього дня вишиванки!

Перш ніж вдягнути вишиванку,
Молися щиро Богу зранку.
Ти підготуєш душу цим,
Щоб вишить хрестиком святим!..
Перш ніж вдягнути вишиванку,
Згадай про Україну-Маму.
Ніколи ти не нехтуй цим
І душу виший хрестиком святим!
Перш ніж вдягнути вишиванку,
Згадай про Роксолану-Галичанку.
Гордися коренем своїм
І душу виший хрестиком святим.
Степан Кравець «Виший душу хрестиком».





Немає коментарів:

Дописати коментар