середу, 25 травня 2016 р.

Вояж у світ цікавого


Теплим ранком 25 травня до молодшого відділу міської бібліотеки для дітей завітали учні ЗОШ№4 1-А та 1-Б класів. Вони з нетерпінням чекали цієї зустрічі. У грудні бібліотекарі побували  в гостях у першокласників і запросили   на екскурсію до бібліотеки. Пройшла холодна зима і зустріч відбулася.  Маленькі гості подорослішали, а головне навчились швидко читати. А скільки цікавих казок діти прочитали за цей рік! Вони згадували казкових героїв, мультфільми, чарівні речі, казкових тварин і незвичайних птахів. А потім відбувся турнір «Веселі та смішні». Потрібно було розсмішити своїх друзів. Краще це вдалося Максиму Царьову з  1-А класу. Хлопчик заслужено отримав аплодисменти і медаль у вигляді Веселого смайлика.




24 травня до читальної зали для учнів 5-9 класів завітали учні 3(7)-А класу, щоб здійснити віртуальний вояж до «земель фінікійської царівни» - до Європи.
На політичній мапі сучасної Європи – 50 незалежних країн, та є серед них вісім незвичайних, які називають «держави-гномики». Ось до них  і «подорожували» читачі разом із бібліотекарем Жадановою Н.В. Вперше дізнавалися юні гості, що назва держави-анклаву Ватикан переводиться як  «місце гадань» чи «пагорб передбачень», що собор Святого Петра будували понад 100 років і під головним його куполом «заховане» можливе місце упокоєння Святого апостола Петра, а у підвалах собору  знайшли свій останній спочинок 148 римських Пап. Разом «побували» у маленькій державі Монако і дізналися, що складається вона всього із трьох міст, а у такому ж карликовому Сан-Марино  державний устрій не змінюється вже на протязі 16 століть. «Заглянули» у найменшу німецькомовну країну, яка ніколи не граничила із Німеччиною – Ліхтенштейн. Якщо у вас назбирається 70 000 дол., то ви зможете зняти собі цю країну на добу у власність та привезти із собою аж 150 гостей. Країна ж із найвищим рівнем життя серед країн-гномиків – це Люксембург. Тут знаходяться найважливіші центри впливу ЄС, а місто Люксембург включений у список всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Тож, найголовніший висновок, який дав «віртуальний вояж», - головне не розмір, а  вміння правильно користуватися тими кілометрами, що маєте.

Того ж дня до дитячої бібліотеки завітали учні 1(5)-Б класу гімназії на засідання клубу «Бібліокафе». Увазі дітей був запропонований Інформаційний калейдоскоп «Тайна імені». Діти дізналися як виникли імена і як вони змінювалися протягом історії людства і як в імені відзеркалюються  вірування, надії, історія і культура народів. Як змінилися імена з приходом християнства,  які бурхливі історичні події впливали на появу нових імен, чому наші предки давали дітям «погані» імена, чому в сім’ї було два Івана чи дві Параски, - всі ці історичні цікавинки діти дізналися з розповіді бібліотекаря.
З особливою цікавістю діти слухали уривок з літературних творів: І. Котляревського «Енеїда» та С. Маршака «На захист дитини», а також квітковий гороскоп. Активно відповідали на питання вікторини «Що означають імена?». Багато запитань було про власні імена. На закінчення засідання діти переглянули відеоролик «Краса імені твого»

Немає коментарів:

Дописати коментар