четвер, 5 травня 2016 р.

Страшна війна ХХ століття

Друга світова війна… Страшна війна ХХ століття, пекуча рана, яка болить досі чи не в кожній родині в Україні. Воїни-переможці проявили чудеса героїзму, стійкості, мужності, билися за кожний клаптик рідної землі до останньої краплі крові, вистояли і перемогли. Для України ціна тієї перемоги жахлива – мільйони людських життів, зруйнована економіка. Кожен другий воїн поліг у боях, кожен другий з тих, хто залишився у живих, був поранений.
До міської  бібліотеки для дітей завітали учні 1-А класу гімназії, щоб віддати шану пам’яті всім тим,  хто подарував їм життя ціною свого. 
Дуже важко розповісти маленькій людині про війну. Завдячуючи таким поетам, як А. Барто,  М. Познанська,  О. Благініна, П.Воронько і письменнику Ю. Збанацькому бібліотекарям вдалось це зробити. 
А ще першокласники познайомились з картинами відомих українських, російських і білоруських  художників, темою яких було дитинство опалене війною.


   Честь  і шана живим! Вічна слава загиблим!  Хай не згасає пам’ять про героїв!


Хоч ми щасливі бачимо сни,
Та й нам болять дідівські рани.
Живими свідками війни
Живуть між нами ветерани...

Цими рядками і відео "День перемоги" почався вечір-вшанування в Таврійській бібліотеці. Роки йдуть, все менше свідків тієї війни, хворіють вони старенькі. Тому в гості до дітей із гуртка образотворчого мистецтва при ЗОШ № 5 завітала Бірючинська Р.Л., яка народилась в ті страшні воєнні роки і поділилася зі школярами спогадами зі свого повоєнного сирітського дитинства: тато пішов на війну і не повернувся, було важко – допомагали дорослим відбудовувати зруйновану країну. Діти, затамувавши подих, слухали розповідь дорогої гості, яка закликала їх завжди бути дружними, бачити і малювати світ лише в яскравих мирних фарбах, побажала їм миру, щастя, щоб завжди поруч з ними були тато і мама і щоб ніколи не було війни. А захоплююче відео "Я рисую этот мир" нікого не залишило байдужим – всі закружляли у танці. 

В Тополівській бібліотеці відбувся вечір пам'яті "Війна і Перемога; біль і пам'ять" - це лише маленька часточка великої данини пошани полеглим. Користувачі бібліотеки (учні зош№6) поділилися спогадами, які зібрали у своїх рідних про важкі часи війни. Пройняті смутком прочитані ними вірші, дали їм змогу поринути в ті буремні воєнні роки. 














Немає коментарів:

Дописати коментар