середу, 18 листопада 2015 р.

Генетична пам'ять українців

Згідно з Указом Президента України, починаючи з 2000 р. у четверту суботу листопада в нашій державі щорічно відзначається День пам'яті жертв Голодомору і політичних репресій. У бібліотеках ЦБС відбулися заходи присвячені найтрагічнішій події в історії України. 
Бібліотекарі абонементу центральної міської бібліотеки провели хвилину пам'яті «Сумна сторінка історії», нагадали читачам про голодомор 1932-1933 рр. – акт геноциду проти українського народу, здійснений керівництвом ВКП(б) та урядом СРСР, шляхом організації штучного масового голоду, що призвів до багатомільйонних людських втрат у сільській місцевості на території Української СРР та Кубані, переважну більшість населення якої становили українці. Викликаний свідомими і цілеспрямованими заходами вищого керівництва Радянського Союзу і Української СРР на чолі зі Сталіним, розрахованими на придушення українського національно-визвольного руху і фізичного знищення частини українських селян.
Загалом у 1932-1933 рр. в Україні загинуло від 7 до 10 млн. осіб. Пам’ятаймо про ці жертви!


В міській бібліотеці для дітей  пройшли Дні пам’яті жертв голодоморів. Бібліотекарі старшого відділу  міської бібліотеки для дітей відвідали з бібліовізитом гімназію, де провели бібліографічний огляд «Голокост – пером на серці людства» для учнів 6-х та 8-х класів.  
               
Страшний голод 1932-1933 років прокотився по всій Україні, не оминув він і наш край. Про ці тяжкі сторінки історії нашого народу ми можемо дізнатися зі сторінок книги «Голодомор 1932-1933 років очима свідків Нової Каховки». В книзі зібрані свідчення очевидців та їхніх рідних, які мешкали під час голоду в селах Херсонщини та в інших областях України. Про голод 1946-1947 років на Херсонщині згадує у своїх оповіданнях наша землячка, дитяча письменниця Валентина Нижеголенко. В збірниках оповідань «Пролетіли роки журавлями», « І сниться все мені ота війна»  перед нами постають далекі повоєнні роки,  життя дітей, яких переслідували голод, холод і важка непосильна праця. Дитяча пам’ять  зберегла події тих днів. Ми з вами повинні  про них знати і зробити все, щоб подібне ніколи не повторилось. Тому 28 листопада не забудьмо запалити свічку,кожен у своїй домівці,щоб вшанувати пам’ять про жертв Голодомору в Україні.

Страшним подіям Голодомору був присвячений    вечір- реквієм «Свічка плакала в скорботі», який бібліотекарі міської бібліотеки №2 провели для учнів 9-Б класу СЗОШ №8.






Немає коментарів:

Дописати коментар