пʼятницю, 27 листопада 2015 р.

«Оголена совість» російської поезії

«Он весь – дитя добра и света
Он весь – свободы торжество!»
Чуковский К.
27 листопада до центральної бібліотеки завітали учні  ЗОШ №4 на літературні нотатки на полях про О. Блока, якому в цьому році виповнилось 135 років від дня народження. Блок Олександр Олександрович (1880-1921) – видатний російський поет, драматург, перекладач. Один із найпомітніших діячів «срібного віку» російського мистецтва. Метр поетичного символізму.
Бібліотекарі розкрили присутнім багато цікавих сторінок із життя та творчості Блока, декламували вірші автора, завдяки ресурсам Internet  всі мали змогу проглянути світлини із життя Блока О., який народився в високоосвіченій дворянській сім’ї. Мати Блока, Олександра Андріївна Бекетова, – дочка знаменитого вченого-ботаніка, ректора Санкт-Петербурзького університету Андрія Бекетова. Батько поета, Олекандр Львович Блок був професором права Варшавського університету. «Творити я почав заледве чи не з п’яти років» – писав поет (перші вірші увійшли в цикл «Ante Iugem», 1898-1900).
Особливо вразила молодь інформація, що дружиною Блока була Любов Менделєєва – дочка вченого-хіміка Менделєєва Д.І., автора періодичної системи елементів. Вона стала героїнею першої поетичної збірки «Вірші про Прекрасну Даму». Так земна жінка, Любов Менделєєва, перетворилась на Прекрасну Даму, Незнайомку і Діву Марію російської поезії. Також  присутні дізнались, що вірш поета «Ніч, вулиця, ліхтар, аптека» було нанесено на стіні будинку в місті Лейден (Нідерланди) в рамках культурного проекту «Wall poems».  На честь Блока  названо астероїд № 2540 та ін. «Оголеною совістю» називали поета сучасники, він був чесною та прямолінійною людиною, що в результаті призвело до підтримки ним Жовтневої революції. Але сподівання Блока на суспільні демократичні зміни виявились марними.
Помер поет 7 серпня 1921 року у Петербурзі. Незадовго до своєї смерті він сказав: «Поэт умирает потому что дышать ему больше нечем». Пішов із життя Олександр Блок – талановитий російський поет. Але залишив після себе великий творчий спадок, який нам сучасникам ще треба осягнути.

Немає коментарів:

Дописати коментар