понеділок, 30 листопада 2015 р.

Вони приносять в дім достаток

29 листопала прийшли до міської бібліотеки для дітей дітки, які  прагнуть пізнати українське народознавство, а саме – виготовлення ляльки-мотанки. Цього разу їх було більше – прийшли друзі постійних  гуртківців та діти, що відвідали бібліотеку під час бібліотечного уроку «Щоб  знати – потрібно читати». Темою заняття було виготовлення Ляльки-Зерновушки.  Майстер-клас проводили сестри:  Ольга та Наталія Лепські.
Зерновушечки (крупенічки, зернушки, горошинки) – це амулети, які за народним повір’ям приносять в дім достаток, благополуччя, допомагають у досягненні успіхів у роботі. Зерновушка-лялечка усередині заповнюється зерном. Раніше ці амулети починали робити восени і використовували зерно із зібраного врожаю – пшеницю, гречку, просо та ін. Основне правило – не використовувати подрібнену крупу та пластівці, обов’язково лише ціле зерно.
Лялька повинна бути «ситою», товстенькою, так що – ніяких дурниць із талією. Наряджати її потрібно, як завжди, яскраво. Ляльки Зерновушки-Крупянички були показником достатку: гість, що заходив в хату, по цим лялькам міг визначити, чи в добробуті живе родина. Багато різних за розміром товстеньких ляльок-Зерновушок показували, що сім’я добре попрацювала влітку і живе в достатку. Худі, похилені на бік Зерновушки, відразу говорили про те, що сім’я бідує. А, взагалі, своїх лялечок, будь-яких із ляльок-оберегів, потрібно любити. Тоді вони працюють.



Немає коментарів:

Дописати коментар