пʼятницю, 20 жовтня 2017 р.

Её душа родилась крылатой.

Красною кистью
Рябина зажглась.
Падали листья,
Я родилась.
                Цвєтаєва М.І.

В Центральній міській бібліотеці 20 жовтня пройшов гурман-вечір «Её душа родилась крылатой», присвячений 125 річниці від дня народження Марини Іванівни Цвєтаєвої.
Марина Цвєтаєва (1892-1941) – російська поетеса. В історії російської поезії ім’я Цвєтаєвої стоїть поруч з іменами таких поетів, як А. Ахматова, Б. Пастернак, О. Мандельштам. Її перу належать оповідання, спогади про поетів-сучасників, літературно-критичні статті. Твори: збірка «Вечірній альбом», цикл «Вірші до сина», «Вірші до Чехії» та ін.
Поетеса часто говорила «Гений – это тот поезд, на который все опаздывают». Цвєтаєва – воістину геніальна людина. Бібліотекарі Сембратович С.Л. та Акулова В.М. розкрили її геній учням дев’ятого класу ЗОШ №4. Про життя та творчість Цвєтаєвої молодь  дізналась із відео «Цвєтаєва Марина Іванівна. Життя та творчість». Упродовж заходу рікою лились вірші різних періодів творчості поетеси: «Молитва» (1909), «Душа и имя» (1911), «Я с вызовом ношу его кольцо!» (1914), «Мне нравится, что вы больны не мной» (1915), «Красною кистью…» (1916) та ін.  Марина Цвєтаєва, якось написала такі рядки:
Разбросанным в пыли по магазинам
Моим стихам, как драгоценным винам,
Настанет свой черед…
Вірші поетеси підкупляють своєю відвертістю та щирістю. Недарма письменники різних часів присвячували їй свої вірші – Анна Ахматова, Андрій Вознесенський, Євген Євтушенко, Борис Пастернак та ін. Зачитали на українській мові вірш Бориса Пастернака «Марині Цвєтаєвій», переклад з російської Олександра Петровича Гунька.
У 2012 році було знято документальний фільм «Пророцтво». Написано багато пісень на її вірші: «Бессонница», «В Париже», «В час, когда мой милый брат», «Дон», «Мне нравится, что вы больны не мной», «Молитва», «Уж сколько их упало…» («Реквием») та ін. Присутні мали змогу переглянути та прослухати відео «Алла Пугачова Реквієм 1988».

У міській бібліотеці №3 відбулося засідання літературно-поетичної вітальні «Стихи, сорвавшиеся, как брызги из фонтана». Ведучі – бібліотекарі: Нагаєць І.О. та Кравченко Н.П. та Лупашко Т.В., директор будинку-музею А.П.Бахути, стисло ознайомили присутніх з основними етапами творчості відомої поетеси Марини Цвєтаєвої. Під час розповіді використовувались слайди із зображенням світлин поетеси, її рідних: батька, матері, сестри Анастасії, її дітей та чоловіка – Сергія Ефрона; світлини її будинку в Єлабузі, де вона провела останні роки свого життя. Присутні слухали в аудіозапису вірші і пісні на її вірші у виконанні відомих артистів: А.Пугачової, А.Фрейндліх тощо. Цікавими фактами з біографії Цвєтаєвої доповнили розповідь ведучих М.І. Колпакова та В.В. Дарибогов. Вірші поетеси читали: Ткачук О.І., Дикун С.І., Радзевич Н.Б.


Під гітару пісню «Мне нравится…» виконав Віталій Васильович Дарибогов. Захід пройшов хвилююче, всі залишились задоволеними.

Цвєтаєвій Марині Іванівні прийшлось жити в часи історичних та політичних змін – Перша Світова війна, Лютнева та Жовтнева революції. Особливо великих страждань зазнала від радянської влади: голод, арешти та смерті близьких їй людей. Всі ці події призвели до передчасної смерті талановитої поетеси. Але вона залишила нам сучасникам свої поетичні твори, в яких раділа життю, любила, страждала…

Немає коментарів:

Дописати коментар