вівторок, 17 жовтня 2017 р.

МИ РОДУ КОЗАЦЬКОГО НАЩАДКИ


Козаки – це вільні люди.
Козаки безстрашні всюди.
Козаки – борці за волю,
За народну щастя й долю.

14 жовтня українці святкували одразу три свята. Перше – Свято Покрови Божої Матері, друге – День українського козацтва, третє свято, дуже молоде – День захисника України. Усі ці свята дуже взаємопов’язані й виникали послідовно.
На передодні цих свят до центральної бібліотеки завітали студенти Новокаховського коледжу Таврійського державного агротехнологічного університету на інформаційний полігон «Надійний «щит» України».
Бібліотекар Ісакова Є.Ю. розповіла молоді історію виникнення свят. Студенти дізналися, що перший потужний спалах відродження власної державності припав на Козацьку добу. Друга спроба вибороти незалежність українського народу й держави здійснювалася у тяжкі 1917-1920 роки. Третя – уже в наш час – під час розпаду радянської імперії, коли прокинувся волелюбний інтерес до власної історії й генетичної пам'яті. Четверта хвиля цього інтересу, – напевно, сьогоднішня. Адже, з 2015 року 14 жовтня є державним святом і неробочим днем – Днем захисника України.
Бібліотекар наголосила, що сьогодні козак –  не той, хто одягнений у вишиванку й  шаровари. Козак – це передовсім воїн за духом, і воюватиме він тільки за честь і свободу. ШЛЯХЕТНІСТЬ, МУДРІСТЬ, ВІДВАГА – три основні прикмети козака: шляхетного не підкупиш, мудрого не обдуриш, мужнього не залякаєш!



Бібліотекарі читальної зали  старшого відділу  міської бібліотеки для дітей підготували історичний хронограф «Було колись в Україні». Захід приурочили до ювілеїв українського гетьмана Петра Дорошенка та творця першої української Конституції, гетьмана України в еміграції Пилипа Орлика. Хронограф «рахували» учні 8-А класу ліцею та  учні восьмого та дев’ятого класів ЗОШ № 4. 




Напередодні свята Захисника Вітчизни і Святої Покрови міську бібліотеку для дітей відвідали учні 3-А класу гімназії, побувавши на історичній годині «Історія запорізьких козаків».
Бібліотекарі молодшого відділу нанесли бібліо-візит до ЗОШ №4, де їх гостинно зустріла шкільний бібліотекар  Верішко Н.В.  На великому екрані учням 3-Б і 4-Б класів показали електронну презентацію «Козацькому роду - нема переводу» створену  за картинами українських художників: Артура Орльонова, Віталія Горбенка, Петра Андрусіва і Віктора Маклюка. Діти довідались, як виглядала Січ на Хортиці, познайомились з козацькою чайкою і підводним човном, прочитали  листа козаків турецькому хану і віддали шану Івану Сірку, Северину Наливайко, Петру Дорошенко та Петру Сагайдачному.


До Таврійської міської бібліотеки №4 завітали учні 5-А класу ЗОШ№5, де познайомились з витоками святкування цієї історичної дати, з книгами про славне минуле козацтва, відповіли на питання вікторини про козаків. 

Дуже багато знають учні, бо ще в третьому класі їх посвячують в "козачата", цікавляться вони минулим і сьогоденням козацтва. І тому, їх увазі було представлено історичне відео "Козаки" та "Хортиця, козацька зброя, бойове мистецтво козаків", де сучасні козаки продемонстрували віртуозне володіння шаблями, пістолями, гарматами. Малі козачата вирішили брати приклад зі своїх мужніх пращурів і продекламували для себе такий девіз:
Козак-чесна,смілива людина!
Найдорожче йому-Батьківщина!
Козак-слабкому захисник,
Цінити побратимство звик!
Козак-усім народам друг
І лицарський у нього дух!

Козак вкраїнську любить мову,

В Новолагерській сільській бібліотеці відбувся історичний турнір "Ми роду козацького нащадки" до дня українського козацтва та дня захисників Вітчизни – 13 жовтня 2017 року.
Провідний бібліотекар Балюк Л.Ю. розповіла дітям, що вже 525 років минуло з дня виникнення українського козацтва, але ген мужності і стійкості і досі живе в нащадках українських козаків. Тому наші воїни мужньо боронять кордони України вже протягом 3-х років, скільки триває гібридна війна Росії з Україною. 
Потім діти, розділившись на дві команди, під супроводом свого гетьмана змагалися між собою: хто швидше донесе воду в ложці і не розхлюпає, хто швидше надує кольорову кульку тощо. Не дивлячись на різний вік дітей , всі достойно справилися з запропонованими бібліотекарем конкурсами. 

І навіть через півтори години конкурсів діти ще довго не хотіли розходитися по домівках, а розглядали книжки з видатними гетьманами України та жваво спілкувалися…  

Немає коментарів:

Дописати коментар