четвер, 15 вересня 2016 р.

Легенди українського кіно

До дня українського кіно бібліотекарі читальної зали центральної бібліотеки запросили у «Кіносалон» членів літературно-музичного клубу «У колі друзів».
Українське кіно – цікаве, якісне і близьке нам за духом. Наші фільми найчастіше розповідають про життя середньостатистичного мешканця України, наповнені глибокою душевністю і особливою філософією.
Багато талановитих акторів, режисерів і операторів налічує український кінематограф.

Розповідь бібліотекарів про історію українського кіно супроводжувалась слайд-презентацією про вітчизняних режисерів і акторів, які стали легендами. 
А гості не оминули в спогадах кінематографічну Херсонщину. 

Із спогадів А. А. Яковлева,   місцевого історика та поета, в місті Нова Каховка і його околицях знімалися епізоди відомих і маловідомих фільмів.
 Якщо дотримуватися хронології, то ще на початку 50-х р О. Довженко у м. Нова Каховка працював над сценарієм фільму «Поема про море» про будівельників ГЕС.
У 1959 році  в смт. Дніпряни знімали кіно за твором О. Гончара «Таврія».
В кінці 60-х у Новій Каховці, селах Отрадокамянка та Тягинка Бериславського району знімались деякі сюжети фільму «Невловимі месники».
В районі с. Корсунка за твором О. Гончара «Бригантина» проходили зйомки кінострічки «Смужка нескошених диких квітів».
У с. Львово Бериславського району кінорежисер Станіслав Говорухін знімав фільм «Зовсім пропащий» за твором Марка Твена «Пригоди Тома Сойєра і Гекльберрі Фінна». Річка Дніпро грала роль річки Міссісіпі, а пароплав «Тургенєв» був переобладнаний в старовинний колісний пароплав «Вальтер Скотт».
У 80-ті роки  у м. Нова Каховка Азейбарджанською кіностудією знімались епізоди дитячого фільму «Таємниця корабельного годинника».
Також в ці ж роки в с. Камянка Каховського району Ризька кіностудія знімала документальний фільм «Сузір’я стрілків». 
 
Переглядаючи героїчну загальнонародну комедію «Пропала грамота» (режисера Бориса Івченка, 1972 р.), в якій переплетені тонкощі менталітетного гумору українців і його філософії, члени клубу поринули у сповнену величезної кількості емоцій атмосферу. Це смішне красиве кіно за мотивами творів Гоголя. Козаки з Диканьки їдуть до Петербурга, щоб віддати цариці гетьманську грамоту. Їм зустрічаються спокуси самого різного роду.
В їх пригодницькій мандрівці кожен українець може угледіти деякі висміяні подібності з героями. Цей фільм прийнято переглядати по кілька разів, а його фрази запам'ятовувати і використовувати їх в зручних випадках.



Немає коментарів:

Дописати коментар