пʼятницю, 5 лютого 2016 р.

Сивіє ковилою Асканія-Нова

На території сучасної Херсонщини є унікальний острівець прадавньої землі, де зберігся незайманий степ, якого не торкалася ні рука людини, ні плуг.
Це біосферний заповідник "Асканія-Нова" імені Фрідріха Едуардовича Фальц-Фейна - найстаріший степовий резерват миру, одне з семи природних чудес України, що входить до сотні найбільш відомих заповідних територій планети і йому вже більше 100 років.
Навколо хоч куди кинь погляд, - степ та степ. Варто зійти снігу, як пробуджена земля вкриваєтся ніжно-смарагдовим килимом різнотрав'я. Спалахують різними фарбами польові квіти, а при вході в зоопарк можна побачити у всій красі цвітіння тюльпанів, темно-фіолетових і жовтих ірисів. А влітку степ закутується в сріблясто-сизий серпантин ковили, яка переливається хвилями від найменшого подиху вітру. 08 лютого 1921 року заповідному парку Асканія-Нова було надано статус Державного степового заповідника.
З нагоди цієї події «бібліотаксі» читальної зали центральної бібліотеки  допомогло своїм відвідувачам  серед зими здійснити мандрівку до  зеленого оазису. Відео-мандрівка «Сивіє ковилою Асканія-Нова», підготовлена бібліотекарями, надихає ще не раз відвідати цілинний степ з його тваринним світом, помилуватися степовими квітами та травами, пройтись зеленими тінистими алеями з різноголоссям пташиного царства та почути плескіт води в струмках.



На віртуальну мандрівку «Оазис в степу» до міської бібліотеки для дітей були запрошені учні 4-А класу гімназії. Гімназисти познайомились з історією роду Фрідріха Фальц-Фейна і за допомогою електронної презентації  побували на просторах заповідника.



В еко-подорож «Асканія-Нова XXI століття» помандрували і бібліотекарі молодшого відділу міської бібліотеки №2: Усачова В.О. та Петрова Н.М. разом з учнями 5-«Б» класу ЗОШ №10. Долаючи маршрути електронної презентації, діти мали можливість познайомитись з унікальними тваринами, птахами та рослинами, зібраними майже з усього світу. Завершилася подорож вікториною. Учні охоче відповідали на питання і, наприкінці, визначились переможці, які і отримали заохочувані солодкі призи.





Учні молодших класів ЗОШ№5 завітали до Таврійської бібліотеки щоб здійснили захоплюючу відео-прогулянку до перлини таврійського степу – заповідника Асканія-Нова. Потім діти познайомилися з літературою, яка є в бібліотеці і ще більше дізналися про дива нашого краю.


Учні 5-х класів Дніпрянської ЗОШ, завітавши до селищної бібліотеки, із задоволенням здійснили віртуальну екскурсію в Асканію-Нова, хоча більшість дітей вже відвідувала перлину півдня України. Переглядаючи електронну  презентацію «Степовий оазис України», школярі емоційно ділилися своїми враженнями. Їх здивувала площа самого заповідника – більше 33 тис. га, третина з якої – «абсолютно заповідна степова зона.
Славна родина Фальц–Фейнів залишила добрий слід на Херсонській землі. Згадуючи ім’я легендарного засновника біосферного заповідника Фрідріха Едуардовича, хочеться нагадати, що його дружина Софія Богданівна в свій час в рідних Дніпрянах відкрила безоплатну бібліотеку-читальню.



Тож у кожного з нас є нагода завітати  в куточок раю на землі, адже нам пощастило, бо він знаходиться зовсім поруч.
Історія створення і подальшого розвитку заповідника «Асканія-Нова» є прекрасним прикладом, яким чином слід вписувати своє ім’я в історію людства, як це зробив незабутий вдячними нащадками Фрідріх Фальц-Фейн.




1 коментар: