пʼятницю, 5 лютого 2016 р.

Павло Тичина – завжди сучасний та актуальний

«Я є народ, якого правди сила ніким звойована ще не була…» - з такою назвою вечір-присвята до 125–річчя з дня народження Павла Григоровича Тичини нещодавно відбувся в Дніпрянській селищній бібліотеці. Творчість поета не збагнути поза його біографією, місцем і позицією в суспільному житті.
Запрошені на захід учні 8-го та 11-го класів багато цікавого та нового дізналися  про геніальну особистість видатного українського поета, державного та громадського діяча, академіка Академії наук України. Самобутній талант Тичини найбільш яскраво відчувається в ліричних творах, в яких тонко передавалася його любов до рідної Батьківщини, до навколишнього середовища.
Родзинкою вечора-присвяти стала розповідь кандидата філологічних наук, викладача Новокаховської гімназії Оксани Миколаївни Косінової. Оксана Миколаївна досліджувала творчість свого великого земляка (вона теж народилася на Чернігівщині), працюючи в архівах Чернігова і Київа,  літературному музеї Тичини, аналізувала його вірші, ретельно збирала матеріал про неповторність його творів та захистила дисертацію.
Тому, презентація ії книги «Концепція  танмузичності  у творах Павла Тичини» на заході, пройшла яскраво і змістовно. Діти та вчителі, присутні на святі,  захоплено слухали молодого вченого, майстра слова.
В. Астаф’єв, доктор філологічних наук, професор Київського університету ім. Т. Шевченка автор передмови до книги зазначає: «Монографія є першою вагомою працею, в який розглянута специфіка музичних форм у поезії П.Тичини. Таку працю могла написати особа, яка має дві освіти – музичну та філологічну».
За словами самої Оксани Миколаївни, поет володів рідкісним багатством душі, здатністю музичного «співпереживання» - саме у цьому таємниця його особистості, велич музичного характеру поета.
Ліричний настрій, який панував у бібліотеці, передався школярам. Одинадцятикласники: Антоненко  Софія і Данилевський Микита проникливо декламували вірші поета «Арфами, арфами…», «З кохання плакав я…». Іще  одну ноту чаруючої ліричності добавила гостя, прочитавши вірш «Ви знаєте, як липа шелестить…».

Наприкінці зустрічі Оксана Миколаївна відмітила, що дослідження в галузі тичинознавства тривають, іще багато білих плям в його творчості. Серед них незакінчена симфонія «Сковорода». На дослідників чекають не знайдені його музичні твори. Тому, звертаючись до юнацтва, філолог запросила до співпраці майбутніх дослідників, можливо, хтось з присутніх стане ними.
Від щирого серця авторка подарувала бібліотеці свою книгу.
Збентежені, емоційно збагачені, переповнені ліричними почуттями, учасники заходу подякували за насолоду від поетичного слова. Прихильників таланту Павла Тичини, безперечно, побільшало.
З’явилося враження: хоча поет з далекого для молоді ХХ століття, його почуття близькі і зрозумілі для нас. Павло Тичина – завжди сучасний і актуальний.

Немає коментарів:

Дописати коментар