середу, 3 лютого 2016 р.

Сонячне проміння в бурхливому житті

«Ты, Моцарт, бог, и сам того не знаешь…»
Пушкин А.С.


3 лютого до центральної бібліотеки завітали члени літературно-музичного клубу «У колі друзів» на мистецький колаж «Віртуоз у царині музики», присвячений 260-річчю від дня народження Вольфганга Амадея Моцарта, видатного австрійського композитора, клавесиніста, органіста, диригента, одного з найбільш яскравих представників світової музичної культури. Найвищої майстерності він досяг у новаторських операх «Весілля Фігаро», «Дон Жуан», «Чарівна флейта» в «Реквіємі».


Сучасники називали Моцарта «богом музики». «Вічне сонячне світло», – так характеризував його музику композитор і піаніст Антон Рубінштейн. Олександр Пушкін створив образ генія в трагедії «Моцарт і Сальєрі» (1830). В основі сюжету лежать розповсюджені на той час чутки, начебто венський композитор Сальєрі отруїв від заздрощів геніального Моцарта. Розібратись в таємничій смерті композитора намагався і американський письменник Девід Вейс у романі «Смерть Моцарта». Існують оригінальні кінематографічні інтерпретації творчої особистості композитора (худ. фільм «Амадей» (1984), режисер Мілош Форман; муз. мультиплікаційний фільм «Казка старого піаніно: Моцарт» (2009) та ін.).
Присутні переглянули відео «Моцарт – історія життя і мистецтва». Бібліотекарі Сембратович С.Л., Ісакова Є.Ю розповіли про дитячі роки Моцарта. Маленькому хлопчику доводилось годинами розважати публіку різними фокусами: грати пасажі одним пальцем, навіть через тканину, або визначати висоту звука різних предметів (склянки, годинника тощо). Бібілотекар Муренко А.В. розповіла про лікувальні властивості музики композитора.

Раптова смерть обірвала творчий злет майстра 5 грудня 1791 року у Відні під час роботи над заупокійною месою. Помер «цар музики» від «гострої висипної лихоманки», його поховали у спільній могилі, місце поховання невідоме. Моцарт помер, не доживши до тридцяти шести років. Але як фантастично багато встиг створити цей геній. Творчу спадщину композитора становлять понад шістсот творів – двадцять опер, півсотні симфоній, десятки концертів, сонати, меси…

Наприкінці заходу присутнім запропонували переглянути презентацію «Музика Янголів». Гості в сою чергу декламували вірші та співали пісні присвячені Моцарту.

Немає коментарів:

Дописати коментар