середу, 17 квітня 2019 р.

Книжки відносять далі, ніж безвіз.

У Новокаховській ЦБС стартував щорічний Тиждень молодіжної книги, приурочений до Всесвітнього дня книги та авторського права. Він має на меті популяризацію читання в молодіжному середовищі та створення позитивного іміджу бібліотек/

«Він був людиною на всі часи».
 Бен Джонсон.

До Центральної міської бібліотеки завітали одинадцятикласники ЗОШ № 4 на літературно-поетичну композицію «Шекспір – яскрава зоря справжнього мистецтва», присвячену 455 річниці від дня народження Вільяма Шекспіра, англійського драматурга, поета, актора Єлизаветинської епохи.



Бібліотекарі Сембратович С. та Акулова В. розповіли старшокласникам про життя і творчість Шекспіра. Він являється автором трагедій, які в історії світової культури є неперевершеними зразками трагедійного мистецтва. У своїх творах прославляв людяність, засуджував лицемірство, зображав становище людини у світі корисливості та брехні.
Відомі твори: трагедії «Гамлет» (1601), «Отелло» (1604), «Король Лір» (1605), «Макбет» (1606), комедії «Комедія помилок» (1592), «Приборкання непокірної» (1593) та ін. Ним написано 17 комедій, 10 хронік, 11 трагедій, 5 поем, 154 сонетів.



Шекспір являється автором відомих слів: «Весь світ – театр. У ньому жінки, чоловіки – усі актори. У них свої є виходи, уходи. І кожен не одну грає роль…». В свою чергу Федір Достоєвський писав: «Шекспір – це пророк, посланий Богом, щоб просвітити нам таємницю про людину, про душу людську». «З-поміж усіх великих людей Шекспір найзагадковіший. Єдине, що ми знаємо про нього, - це те, що він жив і страждав», - писав Дж. Джойс.
Більше присутні дізнались, переглянувши відео «Вільям Шекспір – опис життя».


Бібліотекарі ознайомили присутніх з гербом Шекспіра, на якому розміщено девіз роду Шекспірів – «Не без права». Не оминули нагадати, що творчість великого драматурга має три періоди: оптимістичний (1590-1594), трагічний (1594-1607), романтичний (1608-1612).


Сембратович С. презентувала молоді книгу випущену на замовлення Державного комітету телебачення та радіомовлення України за програмою «Українська книга»:
Шекспір, Вільям. Сонети / Пер. з англ. Г. Пилипенка. - К.: Ірпінь: ВТФ «Перун», 2008. – 320 с. (Поет. поличка «Перуна»). – Укр., англ., рос. Ця книжка вміщує в собі 154 сонета Шекспіра. Вона перший досвід трилінгвальної англо-слов’янської версії сонетів, тобто вперше сонети надруковані англійською, українською, російською мовами. Учні дізналися, що Георгій Прокопович Пилипенко є першим, хто переклав повний цикл сонетів В. Шекспіра українською та російською мовами в єдиному форматі.
Коли розповідали про сонети, не втримались, щоб їх не декламувати. Тож молодь прослухала сонети: 1, 34, 90, 111, 127, 152, 154. Доречі, сонети Шекспіра можна не тільки читати, а навіть і співати. Із задоволенням прчули, як звучить 90-й сонет у виконанні Пугачової А.Б. із кінофільму «Жінка, яка співає» (1978), слова: Шекспір В., переклад: Маршак С. Поправу сонети Вільяма Шекспіра – це вершина класичної світової любовної лірики, в яких музика слова злилась із почуттями.


Вільям Шекспір – один із найвідоміших драматургів світу, його твори неодноразово були екранізовані, а кількість театральних постанов та мюзиклів й полічити годі. Присутнім було запропоновано переглянути фрагменти з псевдоісторичного трилера «Анонім» (2011) режисера Р. Еммеріха. Дія цього історичного трилера на літературну тематику обертається навколо одного питання: хто був Шекспір?
 Молодь дізналася про перші переклади Шекспіра українською мовою, що належать Пантелеймонові Кулішу та Михайлові Старицькому. Першим твором Шекспіра, поставленим на українській сцені, була п’єса «Макбет» у виконанні трупи «Кийдрамте» (1920, режисер Лесь Курбас).
Потім учасникам заходу запропонували взяти участь у тестуванні, тест має назву «Біографія Вільяма Шекспіра». Подякували молоді за участь у тестуванні. Результат вийшов чудовий: молодь дружно відповіла на всі запитання, що значить розумні та ерудовані!








Немає коментарів:

Дописати коментар