пʼятницю, 19 квітня 2019 р.

Ретро-погляд «Кам’яні вишиванки Нової Каховки»

Цьогоріч виповнюється 120 років від дня народження Григорія Овксентійовича Довженка – художника і скульптора-монументаліста, автора знаменитих «кам’яних вишиванок»  - декоративного оздоблення будинків та інших споруд Нової Каховки. Ці панно – своєрідна родзинка, яка робить місто унікальним.

Сьогодні учні 7 класу ЗОШ №4 працівники читального залу центральної міської бібліотеки познайомили з життям і творчістю митця, частина творчого здобутку якого представлена саме в нашому місті. 


Непроста творча доля Григорія Довженка нерозривно пов’язана з «бойчукізмом» - українською мистецькою течією початку ХХ століття.  Творцем школи, яка згодом отримала його ім’я, був Михайло Бойчук – найвидатніший митець Розстріляного Відродження. Фундаментом течії був візантизм, який пройшов через Україну, давньоукраїнську церкву, а пізніше трансформувався у бароко. У роки сталінських репресій надзвичайно потужну школу монументального живопису знищили за невідповідність суворим канонам радянського мистецтва. Бойчука та його найближчих соратників було засуджено до страти, а всі їх твори намагались знищити.



Після розгрому школи Григорій Довженко працював у різних містах України, але найбільш масштабний його проект – орнаментальні панно на будівлях Нової Каховки. Разом із Довженком над створенням орнаментів працював його син Тарас та представники школи бойчукізму, зокрема Олександр Мизін. Панно Григорія Довженка виконані у винайденій ним техніці «різьблення по сирій штукатурці» з розписами на основі поліхлорвінілових смол. У новій Каховці Григорій Овксентійович розробляє й виконує разом з Мусієм Катерногою більше 50-ти неповторних орнаментальних панно. В орнаментах переважає ліричність як національна традиція українського мистецтва. Стилізовані фігури, переплетені візерунки з птахами, звірами й рослинами – це своєрідний ритм, що виражає піднесене сприйняття життя, ідею духовного відродження.
Учні також долучились до заходу, прочитавши вірші присвячені рідному місту.




Дізнатися більше про Михайла Бойчука та його школу, про історію Нової Каховки та її архітектурні родзинки, про декоративне оздоблення – «кам’яні вишиванки», бібліотекарі запропонували з книг, які є у фонді Центральної бібліотеки.






Немає коментарів:

Дописати коментар