четвер, 6 грудня 2018 р.

Закон про мене, мені про закон

10 грудня - Міжнародний день прав людини. Це свято було засноване 04 грудня 1950 року на засіданні Генеральної Асамблеї ООН. Двома роками раніше ООН ухвалила Загальну декларацію прав людини, яка стала першим міжнародним документом, в якому були чітко сформульовані положення про права людини
 «Дитина повинна бути за всіх обставин серед тих, хто першим одержує захист і допомогу» - це один із принципів відомої у всьому світі «Декларації прав дитини», проголошеної Генеральною Асамблеєю Організації Об’єднаних Націй 20 листопада 1989 року на своїй 44 сесії. Виходячи з цього, міжнародним співтовариством було прийнято Конвенцію про права дитини.



У міській бібліотеці для дітей на годині права: «Закон про мене, мені про Закон» відбулася зустріч головного спеціаліста служби у справах дітей Харченко Олени Анатоліївни з учнями 4-Б кл школи №9. Вона змістовно розповіла школярам про права і обов’язки дітей.  Навела  приклади   з досвіду роботи, де головними учасниками кримінальних дій  були діти. Підкреслила, що дитина може потрапити на судову лаву з 11 років включно. Олена Анатоліївна закликала школярів бути уважними до різних ситуацій, щоб не потрапити у біду. Що буває за викрадений мобільний телефон? За поцуплену цукерку у супермаркеті? Що таке домашнє насилля? На всі ці запитання учасники заходу отримали вичерпну відповідь. Маємо надію, що ця зустріч допоможе дітям у житті і вбереже від лиха.

А ще у міській бібліотеці для дітей відбулася літературна гра «Права людини починаються з прав дитини». 




Разом з казковими героями Буратіно, Чіполіно, Козою-Дерезою, Котиком і Півником, Зайчиком, Колобком діти 2-Б; 3-А; 4-А і 4-В школи №9 зрозуміли, що мають право:
   на життя, громадянство;
   можуть вільно висловлювати свої думки;
   мають право на гідний рівень життя і користування медициною;
   мають право на особисте життя, збереження честі і репутації;
   мають право на освіту;
   можуть дотримуватися власних поглядів і релігійний переконань.







«Конвенція ООН про права дитини» має 54 статті, які оголошують всі права дитини в світі. Конвенція є основним і для визначення прав дитини в Україні. Згідно з цим документом було визначено закінчення дитячого віку - 18 років, коли дитина отримувала всі права нарівні з дорослими. Конвенція є обов'язковою для виконання в усьому світі.  


Бібліотекарі міської бібліотеки №2 провели правовий тренінг «Що буде, якщо…?», для учнів 8-Б класу СЗОШ №8. Захід спрямований на підвищення загального рівня правової культури, поширення інформації з реалізації і захисту прав і свобод, законних інтересів особистості.



На календарі є чимало дат, присвячених утвердженню однієї з найбільших цінностей людства – прав людини.
Та, незважаючи на таку, здавалося б, значну увагу правам людини і поціновування їх, ми, на жаль, щодня стикаємося з випадками свідомого чи неусвідомленого порушення прав людини і прав дитини, зокрема.


Школярі  мали змогу не просто почути від бібліотекарів інформаційне повідомлення про права і обов’язки, але й в ігровій формі могли ближче познайомитися зі статтями з Конвенція про права дитини.
Вони майже на відмінно виконали завдання, де їм треба було визначити кожному праву відповідний обов’язок; класифікували права за певними принципами; активно та весело впоралися з бліц-тестом «Чи знаєш ти зміст Конвенції ООН про права дитини?» - визначили справжні та жартівливі права; показали ерудованість, відповідаючи на питання правової вікторини.



Трохи пофантазували і уявили себе юристами у рольовій грі «Сам собі юрист». Бажаючі, спробували надати юридичні консультації із запропонованих ситуацій.
Захід пройшов цікаво, змістовно і, головне, засвідчив небайдужість нашої молоді до питань правової обізнаності, формування правової свідомості і правомірної поведінки.


У Дніпрянській селищній бібліотеці учні 6–А класу Дніпрянської загальноосвітньої школи отримали можливість дізнатися, які права у суспільстві мають діти.  


На уроці права «З дитинства знай свої права» бібліотекар познайомила учнів з історією виникнення Конвенції про права дитини, зробила огляд літератури представленої на тематичній полиці «Знай свої права», з основними Законами України, які регламентують права всіх членів суспільства. 


Всі разом подивилися презентацію про Конвенцію прав дитини та ознайомилися з головними статтями документу, розглядаючи реальне життя. 


Дуже учням сподобався перегляд відео, яке зробили діти однієї із українських шкіл, де розглядалися конкретні шкільні ситуації, наприклад: запізнення на уроки, біг по коридорах школи, користування мобільним телефоном та інше.
Продуктивно спілкуючись, час линув непомітно. Діти самі задавали питання по темі і самі знаходили відповіді на них. Наприкінці уроку учні дійшли висновку, що до кожного права можна додати і обов’язки дітей: гарно вчитися, своєчасно приходити на уроки, слідкувати за своєю поведінкою, бо дорослі теж мають права.

Немає коментарів:

Дописати коментар