середу, 30 березня 2016 р.

Поглиблюємо знання про рідний край

Є така цікава і корисна наука – краєзнавство. Кожного разу, набуваючи нової інформації з історії про рідний край, відкриваєш для себе нові імена, нові факти або поглиблюєш свої знання.
Людина, яка себе поважає і хоче бути обізнаною, повинна не забувати свого роду-племені, намагатися знати більше про свій рід та місце, де народилася і живе.
Херсон – красиве місто з багатою давньою історією. Сьогодні Херсон – це промисловий, економічно розвинений, культурний центр Таврійського краю. Але так було не завжди. Для захисту південних кордонів тодішньої Російської імперії за указом Катерини ІІ від 18 липня 1778 року почалось будівництво фортеці і міста Херсона. Керування будівництвом було доручено генералу І. А. Ганнібалу, з дня народження якого в цьому році виповнюється 280 років.
Цікава постать І. А. Ганнібала. Ще з дитинства, з 9 років його, самого дорослішого з 11 дітей всупереч бажанням батьків записали на військову службу в Морську Артилерійську академію. За роки служби заслужив багатьох нагород за вдале керівництво морськими битвами під час війни з турками. 
Про все це та багато іншого, а також про те, що він є двоюрідним дідом відомого російського поета О. С. Пушкіна, із здивуванням та зацікавленістю дізналися учні 5-а класу Дніпрянської школи на заході в селищній бібліотеці.

Історична бесіда «Ганнібал – будівник Херсона» допомогла школярам уявити картину будівництва міста і корабельної верфі. 
Весь тягар роботи опинився на місцевому гарнізоні серед, яких були, матроси, каторжани, запорожці і славетний гайдамацький отаман Семен Гаркуша. Вони забивали в болотистий ґрунт сваї для суднобудівної верфі, в мішках та кошиках носили землю на фортечні вали – будували місто. В серпні того ж 1778 року в гавань Херсона заходили багато військових та торгівельних кораблів.
Діти з задоволенням гортали сторінки книги «Подорож Херсонщиною», шукали на мапі сучасного Херсона, де знаходяться історичні архітектурні пам’ятки. 
В пам’яті нащадків генерал І. А. Ганнібал залишиться не тільки як засновник міста Херсон. Під його керівництвом також було побудовано декілька храмів для православного населення, які досі прикрашають місто. 






Немає коментарів:

Дописати коментар