вівторок, 22 березня 2016 р.

Поезія - це дотик до душі!

Березневе засідання Клубу "Натхнення" відбулось у переддень Всесвітнього дня поезії, який відзначається 21 березня. "Краса почуттів, втілена у слові" - так називався поетичний калейдоскоп. Адже виливати свої почуття у віршованій формі, відбиваючи в римі своє світовідчуття, одночасно звертаючись до мільйонів і, залишаючись при цьому наодинці з собою, на це здатна тільки поезія – найбільше з мистецтв, створених людиною. На засіданні пролунали різні поезії, залежно від уподобань молоді. Звичайно ж, були представлені авторські твори: Марія Єщенко згадала свій вірш "Материні крила", а Яна Лич декламувала свій твір "Присвята Шевченку". Поезії Марії Єщенко із задоволенням читали і інші учасники засідання. Завдяки Світлані Єщенко присутні змогли насолодитись звучанням в оригіналі "Сонету 116" Шекспіра. Звучали на зустрічі і пісні, адже кожна пісня – це злиття музики і поезії. 



16 березня  в ПТУ №14 пройшов вечір поетичного настрою «Закохані в поезію», присвячений Всесвітньому дню поезії. Бібліотекар міської бібліотеки №2 Рядних І.Л. та бібліотекар училища Філіпенко О. С.  розповіли про роль поезії в житті людини. Учні читали вірші різних поетів та свої власні. На вечір запросили місцевого поета Кириченко Дмитра, який читав свої вірші та співав власні пісні. Хто причастився до Поезії хоч раз, пам’ятають, що Муза дуже примхлива, вона приходить лише тоді, коли серце щире, відкрите до краси і болю. Люди, які знаходяться у фокусі поетичних променів  - інтелектуально багаті, не заспокоєні в духовній суті. Зі святом всіх – з днем поезії !!!


 В чем волшебство поэзии?
Возможно, в обнаженьи чувств?
В способности затронуть сердца струны?
Ведь могут же слова, слетающие с уст,
Счастливым сделать день угрюмый.
А может, это просто наважденье?
И все ж, покуда существует свет,
За строчкой строчку, словно ожерелье,
Нанизывает медленно слова поэт.

З цими чудовими рядками відвідувачі Дніпрянської селищної бібліотеки, запрошені на свято поезії, поринули в її чарівний світ.
Уявіть собі наше життя без поезії… Без привітань до свят, без геніального шевченківського слова, без неповторності таланту Лесі Українки, без Пушкіна, Шекспіра, Єсєніна… Це буде нудне життя без вибуху емоцій, які зворушують до сліз. Сила слова володіє особливою енергією.
Вважається, що в ХХІІІ ст. до н. е. були створені перші вірші-гімни. Їх автор Ен-хеду-ана – донька аккадського царя Саргона, який завоював Ур (територія Ірану). Вона присвятила їх місячному богу Нанне та його доньці  Інанні, богині ранкової зірки.
Щаслива та людина, яка бачить яскраві осінні фарби, синь озер, знаходить красу там, де не кожному дано розгледіти ії. Поет бачить серцем. Тому на свято поезії був запрошений поет, керівник міського літературного клубу «Новий ЛІК» - Василь Фадєєв, людина талановита, багатогранна. 

Старшокласники із задоволенням послухали ліричні вірші поета, відмітили оригінальність його рим, подивилися відеоролик про клуб «Новий ЛІК». Дітей також вразила легенда «Сльози Марії», яку з успіхом прочитав автор. 
Присутні щиро подякували за створене свято, побажали автору натхнення, нових яскравих творів та пообіцяли, що прийдуть до бібліотеки за поетичними збірниками. Більш вразливими та збентеженими, як завжди, були дівчата - любовна лірика заронила зерна в їх серця, розбуджені весняною березневою природою.
Пусть нынче серо и прохладно -
Согрей же теплым словом мир вокруг,
И будь собой, и празднуй рифмой складной
Всемирный день поэзии, мой друг!



Немає коментарів:

Дописати коментар