пʼятницю, 18 березня 2016 р.

Медико-соціальна проблема людства


Здоров’я – всьому голова.
Джон Рей.
18 березня до центральної міської бібліотеки завітали учні ЗОШ №4 на інформаційну годину «Туберкульозу – жодного шансу», присвячену Всесвітньому дню боротьбі із захворюванням на туберкульоз.
Бібліотекарі поінформували присутніх, що Всесвітній день боротьби із туберкульозом, або День білої ромашки, затверджений Всесвітньою організацією охорони здоров’я у 1993 році, ми відзначаємо 24 березня, щоб об’єднатись у боротьбі з цією важливою для всіх без винятку країн світу медико-соціальною проблемою. 
Біла ромашка стала символом боротьби із туберкульозом. Ідея проведення Дня білої ромашки народилась в Скандинавських країнах. Вперше цей захід відбувся у Швеції 1908 року. На ньому продавали білі ромашки, як емблеми боротьби із туберкульозом, що допомогло привернути увагу населення і зібрати кошти для протитуберкульозних організацій. Із Швеції ця традиція перейшла до Норвегії, Данії, Германії і других країн Європи. Вперше благодійна акція «Біла ромашка» на території дореволюційної Росії була проведена у 1911 році, вона була приурочена до річниці відкриття німецьким мікробіологом Р. Кохом мікобактерії туберкульозу (1882). Із 1917 року акція не проводилась, але в наш час відроджена й проводиться в Україні регулярно. 
Бібліотекарі розповіли учням, що третина населення на земній кулі інфікована туберкульозною паличкою. За статистикою Всесвітньої організації охорони здоров’я, на туберкульоз у світі щороку захворюють понад вісім мільйонів осіб, а два-три мільйони помирають. Загалом, нині кількість людей, уражених паличкою Коха, сягає 60 млн., із яких майже 20 млн. виділяють збудник хвороби у навколишнє середовище.
За даними ВООЗ в Україні кожного дня реєструється 82 нових хворих на туберкульоз, і 30 хворих помирає. Офіційно зареєстровано близько 80 тисяч хворих на всі форми активного туберкульозу.
По Новій Каховці за 2015 рік виявлено 43 особи хворих на туберкульоз. Всього зареєстровано хворих на активний туберкульоз 60 осіб, а на не активний 197. Вмерло за 2015 рік 9 новокаховчан. Туберкульоз став реальною загрозою національної безпеки України.
Туберкульоз – це інфекційне захворювання, яке викликають специфічні збудники (мікобактерії) і яке, переважно, характеризується ураженням легень (що не виключає ураження інших органів та тканин людини – очей, кісток, шкіри, сечової системи тощо). На туберкульоз може захворіти кожен! Бібліотечні працівники розповіли чим небезпечний туберкульоз, про основні симптоми захворювання, як можна уберегти себе від цієї недуги, як лікувати туберкульоз, куди звернутись по допомогу та тощо. В Україні лікування протитуберкульозними препаратами безкоштовне! Вчасне обстеження дозволить виявити захворювання на туберкульоз. Кваліфіковане лікування у 95% забезпечить подолання хвороби! Пам’ятайте: 

Головне — здоровим бути —
Це потрібно всім збагнути!
Бо як є здоров’я й сила,
То весь світ людині милий.






В СЗОШ №8 учні 9-х класів зустрілися з лікарем Костирею Людмилою Сергіївною, завідуючою профілактичним протитуберкульозним  санаторієм «Джерельце». Бібліотекар міської бібліотеки №2 Рядних І.Л. разом з лікарем розповіли про ситуацію  щодо туберкульозу в Україні і в нашому. Діти задавали питання, а на останок отримали буклети про туберкульоз. А ще поздоровили Людмилу Сергіївну зі святом,адже саме сьогодні виповнюється 58 років з дня заснування санаторію.


Немає коментарів:

Дописати коментар