пʼятницю, 19 лютого 2016 р.

Крізь плин століть і гомін сьогодення

Мова наша, мова – літ минулих повість,
Вічно юна мудрість, сива наша совість…
Напередодні Міжнародного дня рідної мови до міської бібліотеки для дітей завітали учні п’ятих класів гімназії на літературний перегук «Крізь плин століть і гомін сьогодення».
Із далеких віків «промовляла» до дітей найдавніша книжка-літопис, що писана ще древньою старослов’янською мовою – «Повість минулих літ». Усі разом присутні зазирнули в прохолодні печери Києво-Печерської Лаври, щоб поглянути на останнє місце упокоєння  автора літопису – Нестора;  разом із Андрієм Первозванним були на Київських кручах; дізнавалися, чому земля наша колись називалася Київська Русь; читали та дивилися про помсту княгині Ольги; порівнювали рядки літопису, що розповідає про Віщого Олега із віршем О.С. Пушкіна; слухали про князя Володимира та хрещення Русі; роздивляючись саркофаг Ярослава, пізнавали єдину неточність, що вкралася у літопис – ту, що стосується Святої Софії Київської.

А ще діти мали нагоду  познайомитись та погортати сторінки книжок, в яких переповідається  більшість із «легенд старокиївських», що містяться у літописі Нестора.

 Бібліотекар міської бібліотеки №2 Рядних І. Л. запросила учнів 9--го класу ЗОШ №10 в мовне кафе  «Спілкуймося українською» на свято української мови, яка є міцним корінням нашої  культури.
Діти прослухали історію виникнення мови, відповіли на питання вікторини, пограли в конкурсі «Словникар» та «Він-Вона», розібрали цікаві фразеологізми та правильність вживання українських слів.

Учні багато дізналися про  рідну українську мову, але це тільки початок у  безмежному  просторі знань. Тож плекаймо чудовий сад української мови, донесений до нас із глибини віків. Шануймо ж, мову наших предків, мову Шевченка і Франка. Нехай вона стане мовою наших дітей і онуків, мовою наших нащадків, щоб не зникла Україна!


В Обривській сільській бібліотеці було проведено свято  рідної мови "Мужай, прекрасна  наша  мово!"

Діти говорили про чарівність та мелодійність української мови, перевірили свої знання з рідної мови у мовознавчій інтелект-вікторині «Веселкова наша мова», співали частівки, розповідали вірші, скоромовки.





Немає коментарів:

Дописати коментар