пʼятницю, 12 лютого 2016 р.

Всеперемагаюча любов!



 «А навіщо я люблю? Навіщо ти любиш?..
Людині властиво прагнути вічності,
знаходити в ній для себе мету і натхнення…»
Олесь Гончар.
12 лютого до центральної бібліотеки завітала молодь із ЗОШ №4 на літературну вітрину «Кохання – джерело наснаги та журби», присвячене дню Святого Валентина (Валентинів день, День Закоханих) – світське свято, яке святкують у багатьох країнах світу 14 лютого.
Під чарівну мелодію «Музика Янголів» корейського композитора Юріма бібліотекарі розповіли легенду про християнського священика Валентина, який жив у Римі за часів імператора Клавдія ІІ Готського (ІІІ ст. від Різдва Христового), який видав наказ про заборону одружуватись воїнам. Але Валентин таємно вінчав усіх закоханих. За що й був страчений 14 лютого 270 року. Так Валентин став покровителем Дня Закоханих.
Не оминули своєю увагою й богинь давньогрецької і римської міфології – Афродіту й Венеру, та їхніх синів-пустунів – Ерота, Амура (Купідона), які вражали серця закоханих золотими стрілами. А у язичницькій міфології давніх слов’ян вважалось, що за кохання відповідає богиня – Лада.
Згадали про історії кохання яскравих особистостей, які є гордістю української нації – Леся Українка та Михайло Грушевський. У душах геніїв теж полум’яніло прагнення вищої насолоди – кохання. На протязі заходу декламувались вірші про кохання М. Старицького, Лесі Українки, М. Грушевського, В. Сосюри та ін.
Потім з минулих часів плавно перейшли до сучасності: розповівши, як Валентинів день святкується в Англії, Італії, Німеччині, Польщі, Україні.
Присутнім запропонували вікторину на найкращого знавця дня Святого Валентина. За участь у ній молодь отримала у подарунок сердечка власноруч виготовлені бібліотекарями. 


                                                             Так ніхто не кохав. Через тисячі літ
                                               Лиш приходить подібне кохання… 
Так про свою любов колись сказав український поет Володимир Сосюра. Можливо, таке кохання – лише красива вигадка поетів, але є серед тих легенд такі прекрасні, що не можуть бути правдою. Але ж є!
Напередодні  Дня  всіх закоханих до читальної зали для учнів 5-9 класів міської бібліотеки для дітей завітали де’вятикласники гімназії, щоб подивитися і послухати про «Вічну таїну кохання»…
Таку прекрасну казку подарував світові грузинський художник Ніко Піросмані, любов якого залишилася у картині, в піснях та вулиці, наповненій квітами, яку бачив старий Тифліс.
До цього часу продовжується діалог між генієм російської поезії Олександром Сергійовичем Пушкіним та його українською музою Анною Петрівною Керн (Полторацькою) і ми знову слухаємо вічне: «Я помню чудное мгновенье…»
Зберігає у віках пам'ять про велике кохання білосніжне мармурове диво – «сльоза, що сяє на обличчі Всесвіту» - індійський Тадж-Махал.
Ці три історії слухали діти, затамувавши подих, дивуючись тому, що пережило століття і буде жити  вічно.                


12 лютого в міській бібліотеці для дітей на абонементі для учнів 5-9 класів відбулося засідання клубу «Бібліокафе» на тему «Усе на світі від любові» присвячене Дню Святого Валентина. Діти прослухали  розповідь бібліотекаря  про історію виникнення Дня Святого Валентина, про конкретного «винуватця» свята - християнського священика Валентина, про традиції святкування Дня закоханих в країнах Європи.
Про любов  вічну і багатогранну говорили в цей день…Діти з цікавістю слухали поезії Т.Г.Шевченка, Лесі Українки, Андрія Малишка, Ліни Костенко та інших поетів, присвячені любові до Батьківщини .А хто виховує в нас почуття любові, як не мама? Тож далі говорили, читали поезії і слухали музику про любов до  найдорожчої людини на світі – Мами. А ще говорили про любов до природи, до тварин, до друзів, про музику, літературу та поезію… На закінчення літературно-поетичного часу, «клубними» позмагалися в літературно-музичній вікторині «А ну-мо, дівчата, а ну-мо, хлопці!!!» 

     12 лютого для учнів 8-А класу ЗОШ №8 бібліотекарями бібліотеки №2 був  проведений захід «Всесильна епідемія кохання». Бібліотекарі О.А. Носенко та Скрипаль К.І. розповіли учням  про історію виникнення свята Валентина, святкування його в різних країнах та історії кохання відомих людей. З захопленням діти приймали участь у конкурсах та іграх: «Ти моя половинка», «Згадай мене», «Комплімент» та інших.
День святого Валентина - найромантичніше свято! У всьому світі його відзначають як день любові: хлопці та дівчата, чоловіки і жінки обмінюються валентинками - вітальними листівками у формі сердечок.
Дитячий відділ бібліотеки №2 зібрав клуб «Журавлик», щоб провести майстер-клас «Валентинка власноруч».
Діти зробили гарні валентинки, які будуть приємним дарунком для їхніх близьких.



Бажаємо всім – кохати та бути коханими!
Кохання – почуття то найсвітліше,
Це благодать, яку дарує час.
З любов’ю ми і кращі, і добріші…
Любов у серці хай горить у нас!..

Немає коментарів:

Дописати коментар